|

Rusya'da domuz gribi alarmı

Cihan
00:00 - 27/04/2009 Pazartesi
Güncelleme: 20:30 - 27/04/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Rusya'da domuz gribi alarmı
Rusya'da domuz gribi alarmı

Rusya Federal Tarım ve Bitki Koruma Servisi Rosselhoznadzor Başkan Yardımcısı Nikolay Vlasov, domuz gribi vakasının Rusya'da da ortaya çıkabilme olasılığı olduğunu, gribin hızla yayıldığını söyledi.

Moskova'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Rus yetkili Vlasov, ülkedeki sağlık kurumlarının domuz gribine karşı mücadele için ciddi şekilde hazırlıklı olmaları gerektiğine işaret etti. Vlasov, "Hastalığın ülkemize daha geç olarak ulaşması ve vakaların az olması bizim için çok önemli. Hazır olmamız lazım." dedi. Rusya Federal Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gennadi Onişenko ise daha önce yaptığı açıklamada, ülkede bulunan domuz hayvanlarının sağlıklı olduğunu belirterek, "Rusya'da bulunan domuzlar sağlıklı." demişti.

Moskova'daki uluslararası havaalanlarında domuz gribiyle mücadele çerçevesinde yoğun denetim başlatıldı. ABD'den gelen uçaklar ve yolcular sıkı kontrolden geçirilirken, Meksika ve ABD'nin üç eyaletinden gerçekleşen et ürünleri ithalatı durduruldu. Rosselhoznadzor Basın Sözcüsü Aleksey Alekseyenko yaptığı açıklamada çalışmalarını şöyle anlattı: "Kurumumuz hastalığın Rusya'ya yayılmaması için elinden gelen herşeyi yapıyor. Hastalık dünyada hızla artıyor, dolayısıyla gelen tüm bilgileri ciddi şekilde araştırıyoruz. Edindiğimiz bilgiler doğrultusunda yapacağımız çalışmaları belirleyeceğiz." dedi.


VİRÜS İNSANDAN İNSANA GEÇEBİLİYOR

Rusya Bilimler Akademisi Grip Enstitüsü uzmanı Tamara Lobova, İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, hastalığın çok tehlikeli olduğuna dikkat çekerek, "Biz henüz bu virüsü tanımıyoruz, yeni bir virüs." dedi. Daha önce de domuz gribi virüsünün ortaya çıktığını belirten Rus akademisyen Lobova, "Daha önce hayvanlarla sıkı temasta olan kimseler hastalanırken, şimdi durum farklı. Bugün hastalık insanlar arasında geniş şekilde yayılıyor. Bugün asıl tehlike olan, hastalığın insandan insana artık yayılma olasılığıdır. Bu mutant sayılmakta." uyarısı yaptı.


15 yıl önce