|

Rusya'dan yorum yok

ABD'de Rusya lehine casusluk yapan şebekeye karşı başlatılan geniş çaplı operasyon kapsamında pazar günü gözaltına alınan 10 kişiden 5'inin mahkemeye çıkarıldığı bildirildi. Rus istihbarat servisi SVR ise bu konuda yorumda bulunmaktan kaçındı.

Aa
00:00 - 29/06/2010 Salı
Güncelleme: 09:40 - 29/06/2010 Salı
Yeni Şafak
Rusya'dan yorum yok
Rusya'dan yorum yok

Yargıç James Cott'un, bu kişileri henüz resmen casuslukla suçlamadığı, ancak Richard Murphy, Cynthia Murphy, Juan Lazaro, Vicky Pelaez ve Anna Chapman adlı kişilerin "firar etme riski bulunduğu için tutukluluk hallerinin devam etmesine karar verdiği" belirtildi.

Amerikan Adalet Bakanlığı, pazar günü 10 kişinin yakalandığını, bir kişinin de firarda olduğunu bildirmişti. Bu kişilerden 9'u, ayrıca kara para aklamakla da suçlanıyor ve 25'e yıl hapis cezası riskiyle karşı karşıya bulunuyor.

Zanlılar, Amerikalı, Kanadalı ve Perulu olduklarını söylüyor. Rus vatandaşı Anna Chapman ise kısa bir süre önce ABD'ye geldiğini, sahip olduğu çalışma vizesinin geçen cumartesi elinden alındığını söylüyor.

Rus istihbarat servisi SVR ise bu konuda yorumda bulunmaktan kaçındı.

SVR sözcüsü Sergey İvanov, ABD'de Rusya lehine casusluk yapmakla suçlanan bir şebekenin çökertildiğinin açıklanması üzerine Ria Novosti'ye yaptığı açıklamada, "Bu bilgi hakkında yorum yapmıyoruz" ifadesini kullandı.

Amerikalı yetkililer, 10 kişinin Amerikalı siyasi çevrelere sızarak istihbarat toplamak amacıyla SVR tarafından eğitildiğini ve şebekenin, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından 10 yıllık bir soruşturmanın ardından çökertildiğini belirtiyor.

14 yıl önce