|

Saddam Hüseyin 12 yıl önce bugün idam edildi

12 yıl önce bugün, 30 Aralık 2006 Cumartesi sabah saat 06.00'da, Irak devrik lideri Saddam Hüseyin idam edildi. Kurban bayramının ilk günü olan o gün, idam görüntüleri Irak televizyonundan tüm dünyaya servis edildi.

Yeni Şafak
14:52 - 30/12/2018 dimanche
Güncelleme: 16:02 - 30/12/2018 dimanche
Yeni Şafak
Saddam Hüseyin 30 Aralık 2006'da idam edildi.
Saddam Hüseyin 30 Aralık 2006'da idam edildi.

Irak'ın ABD tarafından devrilen ve 12 yıl önce bugün erken saatlerde Duceyl davasıyla ilgili aldığı idam cezası infaz edilen Saddam Hüseyin 28 Nisan 1937'de doğdu.

23 yıl Irak'ı yöneten Saddam'ın idam görüntüleri, aynı zamanda kurban bayramının ilk günü de olan o gün, Irak televizyonunda yayınlandı.

2003'te ABD Irak'a girdi

ABD 2003'te Irak'a düşmanlık tohumları serpti Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'i ilk sorgulayan eski ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) Ajanı John Nixon, iki aydan fazla süren sorgulamalardan sonra bu ülkede kimyasal silah olmadığı sonucuna vardıklarını söyledi.

Kimyasal silah yoktu

  • Saddam Hüseyin'in yakalandığında Amerikan yönetiminin devrik lidere ne yapacağını bilmediğini söyleyen emekli ajan, haftalarca sadece onu konuşturmalarını istediklerini ve kendisinin de Saddam'la Irak ve Ortadoğu tarihi üzerine uzun uzun görüşmeler yaptığını anlattı.
  • Herkesin merak ettiği kitle imha silahları konusunda uzun uzun konuştuklarını kaydeden Nixon, sözlerini şöyle sürdürdü:
  • "İki ay süren ve her defasında konunun bir şekilde kitle imha silahlarına geldiği sorgulama sonucunda Saddam ile aynı sonuca vardım; Irak'ta kimyasal silah yoktu. Irak rejiminin bir kimyasal silah programı veya nükleer programı yoktu. Aynı zamanda Saddam'ın ileride böyle bir planı da yoktu."
#Saddam Hüseyin
#Irak
#ABD
il y a 5 ans