|

Şardağı'nda dram

Makedon ordusunun Arnavutlar'a yönelik operasyonu devam ediyor. Köyleri ve evleri bombalanan halk kaçıyor. Yüzlerce mülteci Şardağı'nı aşıp Kosova'ya girmeye çalışıyor.

.
00:00 - 27/03/2001 Salı
Güncelleme: 17:27 - 11/01/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Şardağı'nda dram
Şardağı'nda dram

Arnavut gerillaların elindeki bölgelerden bazılarını geri alan Makedon ordusu, gerillaları ülkeden çıkarıncaya kadar operasyonları sürdüreceğini açıkladı. Hükümet sözcüsü Antonio Milosovski, önceki gün çıkan şiddetli çatışmalarda 2 asker, 1 polis ve çatışma bölgesine giren bir araçtaki 4 sivilin hafif yaralandığını, birkaç gerillanın da ele geçirildiğini söyledi.

Makedon güçlerin Kalkandelen'in 4 kilometre kuzeybatısındaki Gayre köyünü aldıktan sonra, Gayre'nin kuzeyinde gerillaların denetimindeki Lavce köyüne hakim bölgelerde mevzilendiği de belirtildi. Gayre köyü sakinlerinden bazılarının köye döndüğü, ancak yüzlerce mültecinin Kosova'ya geçtiği belirtildi. Arif Azemi adlı kişi, tepelerde yürürken Makedonya'ya ait helikopterlerin geldiğini ve mültecilerin bulunduğu ormanlık araziye ateş açtığını öne sürerek, 5 çocuğuyla 10 saat yolculuktan sonra Kosova'ya geçtiklerini söyledi. Drevcok gazetesi operasyonun nedeni olarak gerillaların bir gece önce Kalkandelen'e girmek istemesinin Makedon güvenlik güçlerince öğrenilmesi olarak gösterdi. Arnavut Flaka gazetesi de Kalkandelen'de "sıcak savaş" yaşandığını bildirdi.

Arnavut halk kaçıyor

Makedon ordusunun saldırılarından kaçan yüzlerce sivil Kosova'ya sığınıyor. Makedon ordusuna bağlı helikopterlerin Arnavutlar'ın yaşadığı köyleri ve evleri bombalaması üzerine bölgede yaşayan halk kaçıyor. Kosova'daki BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden yapılan açıklamada, çatışmalardan kaçan yüzlerce sivilin sınırı yürüyerek geçtikleri belirtilirken, çatışmalardan kaçarak mülteci konumuna düşen sivillerin sayısının tam olarak bilinmediği kaydedildi. Mülteciler, sınırı geçmeden önce Şardağı'nda saatlerce yürüdükleri ve Kosova'daki Ljubijne köyüne ulaştıkları belirtildi. Bu arada, Makedon polisi, başkent Üsküp yakınlarındaki Vizbegovo bölgesinde bir polis aracının otomatik silahla tarandığını açıkladı. Polis, Vizbegovo ve Blace sınır geçişi arasında, 5 polisin bulunduğu araca düzenlenen saldırıda 1 polisin yaralandığını, polislerin kurşun geçirmez yelek giymeleri nedeniyle saldırıda can kaybı olmadığını belirtti.

'Balkanlar ateş çemberine girer'

Makedonya'nın Sofya Büyükelçisi Lübişa Georgievski, Makedon ordusunun gerillalarla başa çıkabilecek güçte olduğunu iddia ederek, "Ancak dış faktörlerden dolayı bunalımın genişlemesine izin verilirse tüm Balkanlar ateş çemberinin içine girer" dedi. Georgievski, Makedon ordusunun en geç birkaç gün içersinde bölgedeki duruma hakim olacağını öne sürdü. Georgievski, "Silahlı çatışmaların olduğu yerde her zaman siyasi bunalım da ortaya çıkar. Teröristlerin bu kadar silahı nereden aldığı bilinmiyor. Uluslararası toplumun ve NATO'nun yapması gereken şey silah yardımının nereden geldiğini tespit ederek bu kanalı durdurmaktır" diye konuştu.

'Silahları bırakın' çağrısı

Mekedonya'daki en büyük Arnavut partisi ve iktidardaki koalisyon hükümetinde yer alan Arnavut Demokratik Partisi (DPA) Genel Başkan Yardımcısı Memduh Taçi, silahların bırakılması çağrısında bulundu. Taçi, DPA lideri Arben Caferi ile birlikte Makedonya Cumhurbaşkanı Boris Traykovski ve Başbakan Lyubco Georgievski'nin katıldıkları görüşmeye ilişkin bilgi verdi. Çatışmalardan bir çıkış yolu aradıklarını ve iyimser olduklarını belirten Taçi, diyalogun güçlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

23 yıl önce