|

Şehir yanıyor!

Rusya ve Esed rejimi Halep’te cami ve sağlık ocağı bombalayarak yeni bir katliama imza attı. Kentte son yedi günde yaşanan saldırılarda 50’si kadın ve çocuk olmak üzere en az 213 sivil hayatını kaybetti. İspanya hükümeti, hastaneleri vuran Rusya’nın savaş suçu işlediğini, sorumluların adalet önünde hesap vereceğini açıkladı.

Yeni Şafak ve
03:00 - 30/04/2016 Cumartesi
Güncelleme: 05:48 - 30/04/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Rusya ve Esed rejimine ait savaş uçakları, Halep'te cami ve sağlık ocağı bombaladı. Halep'teki sivil savunma yetkililerinden İbrahim Ebu Leys, Esed rejimine ait jetlerin muhaliflerin kontrolündeki Katırcı, Merce, Meşhed, Sukkeri, Firdevs ve Mesakin el-Firdevs semtlerine 20'ye yakın hava saldırısı düzenlediğini belirtti.





Ebu Leys, bombardımanda ilk belirlemelere göre 11 kişinin yaşamını yitirdiğini, 35 kişinin yaralandığını aktardı. Kentteki yerel medya aktivistlerinden Ebu Ammar da rejim ordusuna ait savaş uçağının kentin Merce semtinde bir sağlık ocağı ile Sukkeri semtindeki Veysel Karani Camisi'ni bombaladığını söyledi. Ebu Ammar, Beşşar Esed güçlerine ait topçu birliklerinin Halep'in kuzeyindeki Handarat ve Mellah bölgelerini de karadan bombaladığını kaydetti.





RUSYA SAVAŞ SUÇU İŞLEDİ


Rus ordusuna ait bir savaş uçağı, önceki gün Suriye'nin Halep kentinde muhaliflerin kontrolündeki Sukeri semtinde bulunan Kudüs sahra hastanesini vurmuş, saldırıda aralarında sağlık çalışanlarının da bulunduğu 30 kişi hayatını kaybetmiş, 62 kişi yaralanmıştı. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin yayınladığı rapora göre geçtiğimiz yedi günde Halep şehrinde yaşanan saldırılarda 50'si kadın ve çocuk olmak üzere en az 213 sivil hayatını kaybetti. İspanya Hükümeti, Rus jetinin Halep'teki sahra hastanesini vurmasının savaş suçu olduğunu kaydetti. Konuyla ilgili, İspanya Hükümeti adına Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı yazılı açıklamada, “Sahra hastanesi gibi yerlere saldırı yapıp savaş suçu işleyenler adalet karşısında hesap vermek zorunda kalacaklardır" ifadesi kullanıldı.





TUTARLI ALÇAKLIK!


Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra'ad Al Hussein, "Suriye'de şiddet, çatışmaların durdurulması anlaşması öncesindeki seviyelerine tırmandı. Ölümleri daha da arttıracak boyutta askeri bir hazırlık içinde olunduğuna yönelik rahatsız edici raporlar var" ifadelerini kullandı. ABD yönetimi de Halep'te son 24 saatte muhaliflere düzenlenen hava saldırılarını kınadı ve bunların Esed rejiminin “iğrenç ve ahlaksız taktiklerinin" örneği olduğunu bildirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “Bu taktikler iğrenç, ahlaksız ve maalesef bir süredir Esed rejiminin yaptığı eylemlerle oldukça tutarlı." değerlendirmesinde bulundu.











#Halep
#Esed rejimi
8 yıl önce