|

Şimdi de seküler Müslümanlık çıktı

Kendilerine seküler Müslümanlar diyen bir grup Mart ayının başında ABD'de istihbaratçılarla biraraya gelerek seküler Kur'an tefsiri startı verdi

Dünya Bülteni
00:00 - 29/03/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:15 - 29/03/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Şimdi de seküler Müslümanlık çıktı
Şimdi de seküler Müslümanlık çıktı

Tarih 4-7 Mart 2007.. Yer Florida'nın St. Petersburg Hilton Oteli. Aralarında 20 ülkenin istihbarat örgütlerine mensup uzmanların da bulunduğu yüze yakın kişi iki ayrı toplantıda biraraya geldi. Toplantının birincisine Seküler İslam Forumu adı verildi. Kendilerini İslam dünyasındaki sekülarist Müslümanlar olarak tanımlayan aydınlar, istihbarat örgütlerinin yapacağı toplantıyla aynı gün İslam'ın sekülerleştirilmesi yolunda neler yapılabileceğini konuştu. Toplantıları International Intilligence Summit adlı bir kuruluş organize etti.


SEKÜLER KUR'AN TEFSİRİ

Her iki toplantıda da tartışılan en önemli ana başlıklar şunlar: Kur'an'ın tenkidine duyulan acil ehemmiyet, Modern İslam, Modern üslup çerçevesinde Kur'an-ı Kerim'in yeniden tefsiri, Kur'an'ın sekülerleştirilmesi, Cihad, Hilafet, Şii-Sünni çatışması, Radikalizm ile Mücadele ve İslam dünyasında ifade özgürlüğü. İstihbarat birimlerinin önümüzdeki günlerde modern dünyaya ve Batı'ya hitap eden Kur'an mealleri ve tefsir çalışmalarının yoğunlaşması üzerinde duracakları bildirildi.

İslam aleminden toplantıya katılanlar ise bildik ve tanıdık simalar. Toplantıya iştirak eden isimlerden bazısının adları ise şöyle: Ayaan Hirsi Ali, Magdi Allam, Mithal Al-Alusi, Shaker Al-Nabulsi, Nonie Darwish, Afshin Ellian, Tawfik Hamid, Shahriar Kabir, Hasan Mahmud, Wafa Sultan, Amir Taheri, Ibn Warraq, Manda Zand Ervin, Banafsheh Zand-Bonazzi. Zirveye iştirak eden kişilerin ülkeleri ise şunlar: Mısır, Suudi Arabistan, İran, Irak, Ürdün, Pakistan, Bangladeş, Tunus vb... İslam aleminden gelen entelektüellerin iki günlük tartışmalarının ardından sonra bu kez istihbarat birimleri benzeri konuları masaya yatırdı. 20 ülkenin istihbarat uzmanlarının katıldığı toplantının ilk iki gününe aydınlar da katıldı. Toplantıda ele alınan konular şöyle: Cihadçı fikirlere bakış, Laik geleneği yeniden keşfetmek, Cami ve devleti ayırmak, Laiklik ve İslami düşünce, İslam-terörizm, gerçekler çözüm yolları, İslam'da kadın ve çocuk.



17 yıl önce