|

Sincan olayları AB gündeminde

Avrupa Parlamentosu, Salı günü yeni başkanını seçecek. Başkanlığa getirilmesi kesin gözüyle bakılan Polonyalı Jerzy Buzek ise, Türkiye'nin AB üyeliğinden yana tavrı ile biliniyor.

BRÜKSEL (ANKA)
00:00 - 12/07/2009 Pazar
Güncelleme: 11:00 - 12/07/2009 Pazar
Yeni Şafak
Sincan olayları AB gündeminde
Sincan olayları AB gündeminde

Haziran ayında yapılan seçimlerin ardından oluşan yeni Avrupa Parlamentosu, Salı günü yeni başkanını seçecek. Başkanlığa getirilmesi kesin gözüyle bakılan Polonyalı Jerzy Buzek ise, Türkiye'nin AB üyeliğinden yana tavrı ile tanınıyor. AP Çarşamba günü ise, son haftalarda dünya kamuoyunda tepki yaratan Çin'in Sincan bölgesi ve İran'daki olaylar ile Honduras'taki askeri darbe görüşülecek.

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, Salı günü gizli oy ile yeni başkanını seçecek. Ancak, parlamentonun iki büyük grubu, muhafazakar ve hristiyan demokratlardan oluşan Avrupa Halkçı Parti ile Sosyalistlest arasında varılan uzlaşı nedeniyle Hristiyan Demokrat Polonyalı parlamenter Jerzy Buzek'in başkanlığa seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Liberaller ve Yeşillerin de destekleyeceklerini bildirdikleri Buzek'in Türkiye'nin AB üyeliği yanlısı tavrı ile tanınıyor. ABHaber'e göre Buzek, geçen hafta yaptığı açıklamalarda şunları söylemişti:

Benin ülkem Polonya da Türkiye nin AB üyeliğine yüzde 52 oranda destek veriliyor. Kendi partimde de Türkiye nin AB üyeliğini destekledim ve sözcülüğünü yaptım. Türkiye nin AB üyeliği için avukatlığını yaptım. Bir Polonyalı olarak AB nin genişlemesini ve Türkiye nin AB üyeliğini destekliyorum.”

Öte yandan, Başkanının yanısıra başkan yardımcılarının da seçilecek olan AP Genel Kurulu'nda Çarşamba günü Temmuz başında AB Dönem Başkanlığını devralan İsveç'in Başbakanı Fredrik Reinfeldt, bir konuşma yaparak ülkesinin altı aylık başkanlığı sırasında belirlediği hedeflerini anlatacak.

Çarşamba öğleden sonra AP, ayrıca son haftalarda dünya kamuoyununda tepki yaratan Çin'in Sincan bölgesindeki olayları, İran'da Cumhurbaşkanlığı seçimi ardından gelişmeleri ve Honduras'daki darbeyi görüşecek.

15 yıl önce