|

Suikast timi prim istedi

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı katleden Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın infaz timinin kadınları da işkenceden geçirdiği ortaya çıktı. New York Times’ın ABD istihbaratına dayanarak verdiği habere göre, Ramazan Bayramı’nda bile işkenceye devam eden tim, ‘iş yükü’ gerekçesiyle ikramiye bile istedi.

M. Şakir Saraç
04:00 - 19/03/2019 Salı
Güncelleme: 02:28 - 19/03/2019 Salı
Yeni Şafak
Muhammed bin Selman
Muhammed bin Selman

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın işkence ve infaz ekibi “Suudi Hızlı Müdahale Timi” bu sefer de “kadınlara işkence” iddialarıyla gündeme geldi. Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin de faili olan timin, Suudi Arabistan’daki kadınları da işkenceden geçirdiği ortaya çıktı. New York Times’ın ABD istihbaratına dayanarak verdiği habere göre, Kaşıkçı cinayetinin iki önemli aktörü olan Suud El Kahtani ve Abdülaziz Mutreb yönetimindeki tim geçtiğimiz yıl araba kullandığı gerekçesiyle onlarca kadın aktivisti gizlice gözaltına aldı.


HÜCRELERE ATILDILAR

Kadınlar önce gayri-resmi olarak Cidde'deki saraylarda tutuldu, ardından da Kızıldeniz'in kıyısındaki farklı yerlerdeki gizli küçük hücrelere hapsedildi. Tecavüz ve ölümle tehdit edilen kadınlar, dövülüp su ve elektrik şoku ile işkencelerden geçirildi.


BAYRAMDA DA DEVAM

Ramazan Bayramı'nda bile işkenceye devam eden tim, iş yükü nedeniyle Kahtani'den ikramiye bile istedi. Ekibin işkencesine maruz kalan kadınlar arasında Birleşik Arap Emirlikleri'nden Suudi Arabistan'a kadar araba kullandığı için tutuklanan Loujain al-Hathloul, Prof. Dr. Aziza al-Yousef ve dil bilimi hocası Emin al-Nafjan da bulunuyor. İşkence mağduru Loujain al-Hathloul'un kardeşi Alia al-Hathloul, “Kahtani kız kardeşime işkence edilirken birkaç kez bizzat odada bulunup onun ölüsünü bir lağım çukuruna atmakla tehdit etti” ifadelerini kullandı.

İNTİHAR ETTİLER

ABD istihbari değerlendirme raporuna göre ise diğer işkence mağduru al Nafjan geçtiğimiz yıl intihar teşebbüsünde bulundu. Suudi Arabistan'daki kadınlar üzerine blog yazan bir diğer kadının ise psikolojik işkenceye maruz kaldığı kaydedildi. Suudi yetkililer kadınların “Krallığın ulusal güvenliğini tehlikeye atan faaliyetlerle bağlantılı” oldukları gerekçesini kovuşturmadan geçtiklerini açıkladı.

#Cemal Kaşıkçı
#Muhammed bin Selman
#Abdülaziz Mutreb
5 yıl önce