|

'Süper Mario' Avrupa'yı kurtaracak mı?

Roma
00:00 - 15/11/2011 Salı
Güncelleme: 23:29 - 14/11/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
'Süper Mario' Avrupa'yı kurtaracak mı?
'Süper Mario' Avrupa'yı kurtaracak mı?

İtalya'da Başbakan Silvio Berlusconi'nin istifasının ardından Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano tarafından hükümeti kurmak üzere görevlendirilen isim, ekonomist Mario Monti olurken, şimdiden bilgisayar oyunu karakterinden esinlenilerek “süper mario” lakabını alan Maro Monti'nin İtalya'yı ve Euro bölgesini kurtarıp kurtaramayacağı tartışılıyor.

Silvio Berlusconi'nin Cumartesi günü istifa etmesinin ardından Mario Monti, Cumhurbaşkanı Napolitano tarafından geçici hükümeti kurmakla görevlendirilmişti. Monti, seçeceği bakanları önce Cumhurbaşkanına daha sonra ise parlamentonun onayına sunacak. Monti'nin merkez sol eğilimli ana muhalefet partisi Demokrat Parti'nin onayını aldığı biliniyor. Berlusconi'nin Özgürlükçü Halk Partisi ise hükümet üyeleri, programı ve süresine bağlı olarak Monti'ye destek verebileceklerini belirtti.

SANDIĞA GİDECEK

Finansal istikrar yasasının geçmesiyle beraber Başbakanlıktan çekilen Berlusconi, “Kanunun geçmesini takiben başbakanlık görevinden istifa ettim. İtalya'nın finansal spekülasyondan kaçınabilmesi için bunu yaptım. Sorumlu ve cömert jestimin hakaretlerle karşılanması çok üzücü” ifadelerini kullandı. İtalya'nın seçim takvimine göre seçimlerin 2013'te yapılması gerekiyor fakat Monti'nin Avrupa Birliği'nin istediği ekonomik düzenlemeleri yapıp sandığa gideceği tahmin ediliyor.

Monti'nin AB'nin istediği kemer sıkma politikalarını uygulayarak İtalya'nın borcunu kapatıp piyasaların güvenini kazanması bekleniyor. 68 yaşındaki Monti, 1995-2004 yılları arasında Avrupa Komisyonu üyesiydi.



13 yıl önce