|

Terk etmezseniz sizi öldürürüz

Tel Abyad’ı ele geçiren PKK’nın Suriye kolu PYD, 20 bin kişilik Hamman kasabasındaki Türkmenlerin tamamını göçe zorladı. Örgüt sadece iki günde 5 bin Türkmeni tehcir etti. Tel Abyad eski Meclis üyesi Ekrem Dada, bölgede tehcir edilen Türkmenlerin sayısının 10 bini geçtiğini söyledi. Bunlardan sadece 130'u Türkiye’ye ulaştı.

Yeni Şafak
04:00 - 28/06/2015 Pazar
Güncelleme: 21:10 - 27/06/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

IŞİD'e tek kurşun atmadan ABD'nin hava saldırısı sayesinde Tel Abyad'ı ele geçiren PYD, bölgede yaşayan Türkmenleri göçe zorladı. Karargah kurmak için Hammam Kasabasını boşaltan örgüt, 20 bin Türkmen'i evinden etti. Bununla yetinmeyen PYD, Türkmenlerden kalan mallara el koydu, Türkmen ve Arapların evlerinin duvarına ırkçı ifadeler yazdı. İstanbul'da toplanan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu, PYD'ye bağlı YPG güçlerinin Suriye'de Türkmen ve Arapları hedef alan tehcir politikası uyguladığını açıkladı.



PYD BÖLGEDE TEHCİR POLİTİKASI UYGULUYOR


Komisyondan açıklamada, YPG güçlerinin iki hafta önce kontrolünü ele geçirdiği Tel Abyad'da sivillere yönelik tehcir politikası uyguladığının belirlendiği ifade edildi. Bu arada Türkmenlerin, Tel Abyad'ın köy ve beldelerinden tehcirinin devam ettiği ve son iki günde göç ettirilenlerin sayısının 5 bine ulaştığı belirtildi. Tel Abyad eski Yerel Meclis üyesi Ekrem Dada, “Kürt gruplar, Türkmenleri Tel Abyad kırsalındaki köylerden tehcire devam ediyor. Son iki gün içinde Hammam Türkmen eş-Şimali beldesinden yaklaşık 5 bin kişi göç ettirildi. Bu kişiler önce bir okulda toplandı ve güvenlik gerekçesiyle köylerini terk etmeleri konusunda uyarıldı” dedi.



10 BİN TÜRKMEN YERİNDEN EDİLDİ


Türkmenlere yönelik tehcir kampanyasının geçen hafta Kürt grupların Hammam Türkmen el-Cenubi köyüne girişi ve buradaki sivilleri köyden çıkarması ile başladığına işaret eden Dada, “Bu iki bölgeden tehcir edilenlerin sayısı 10 bine ulaştı” dedi. Dada, göç eden Türkmenlerden sadece 130'unun Türkiye'ye ulaşabildiğini, diğerinin komşu beldelere gittiğini söyledi.



PYD demografik yapıyı değiştiriyor


Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, “PYD'nin niyeti açık, bölgenin demografik yapısını değiştirmek istiyor, bunu da sistematik olarak hayata geçiriyor” dedi. Mustafa, yaptığı açıklamada, Tel Abyad ilçesine 20 kilometre mesafedeki Hamam köyünde yaşayan yaklaşık 12 bin Türkmen'in PYD baskısı nedeniyle köyü terk ettiğini hatırlattı. Söz konusu köyde kalan son bin kişinin ise PYD baskısıyla karşı karşıya olduğunu ifade eden Mustafa, PYD'nin Türkmenlerden köyü boşaltmalarını istediğini aktardı. PYD'nin bölgenin demografik yapısını değiştirmek istediğini vurgulayan Mustafa, şunları kaydetti: “PYD'nin niyeti açık, bölgenin demografik yapısını değiştirmek istiyorlar, bunu da sistematik olarak hayata geçiriyorlar. Bizler bu planı biliyoruz, bunun için de Türkmenler yaşadıkları yerleri terk etmek istemiyor. Son ana kadar yaşadığımız yerleri onlara bırakmayacağız.”







HDP 450 Ezidi'ye sahip çıkamadı


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ait kampta kalan 450 Ezidi, olumsuz koşullarda yaşadıklarını ileri sürerek buradan ayrılmak istedi. Her fırsatta Türkiye'nin Ezidilere yardım etmediği algısını yaymaya çalışan HDP, Ezidilere kirli su içtirdi. Duruma isyan eden Ezidi sığınmacılardan Baser Helef, "Şengal'den savaştan kaçtık. O zaman dağlarda ve çöllerde aç susuz kaldık. Şimdi burada aynı durumu yaşadık" dedi.










#tel abyad
#pyd
#hdp
9 yıl önce