|

Terör örgütleri temizlenecek

ABD’nin Suriye’den çekilme kararı ardından Türk ve Rus heyetler Moskova’da biraraya geldi. Tarafların, tüm terör örgütlerinin Suriye’den temizlenmesi konusunda işbirliği kararı aldığı zirvede ortak irade vurgusu yapıldı. Zirvede varılan Suriye mutabakatına ilişkin son kararı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin görüşmesi belirleyecek. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye için Moskova ittifakının devamının önemine işaret edildiği zirveye ilişkin “Rusya ve İran’la yakın işbirliğine devam edeceğiz” dedi. Rus Dışişleri Bakanı Lavrov da “Suriye’de birliklerimizin koordinasyonu konusunda mutabakata vardık” dedi.

Kıymet Sezer
04:00 - 30/12/2018 Pazar
Güncelleme: 00:40 - 30/12/2018 Pazar
Yeni Şafak
Rusya Savunma Bakanlığı binasında gerçekleşen toplantı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in ocak ayında yapmayı planladığı görüşmeye hazırlık niteliğindeydi. Türkiye ve Rusya, Suriye’de terör örgütlerine karşı birlikte çalışmaya devam edecek.
Rusya Savunma Bakanlığı binasında gerçekleşen toplantı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in ocak ayında yapmayı planladığı görüşmeye hazırlık niteliğindeydi. Türkiye ve Rusya, Suriye’de terör örgütlerine karşı birlikte çalışmaya devam edecek.

Amerika’nın çekilme kararı ardından Türk ve Rus heyetler Moskova’da biraraya geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Milli İstihbarat Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rus muhataplarıyla ‘ABD sonrası Suriye’yi konuştu.

Taraflar, tüm terör örgütlerinin Suriye topraklarından temizlenmesi konusunda irade beyan etti. Suriye mutabakatının alt başlıkları doldurulacak ve son kararı liderler söyleyecek. Suriye’de yeni çatışma ortamlarına müsaade edilmemesi için tedbir alınması gerektiği konusunda mutabakata varıldı. Siyasi çözüme evrilmesi beklenen Suriye çatışmasının sona ermesi için Moskova ittifakının devamının önemine işaret edildi.

FIRAT’IN DOĞUSUNDA İTTİFAK DEVAM EDECEK

Moskova’daki toplantı bir buçuk saat sürdü. Çavuşoğlu, Akar, Hakan Fidan ve Kalın’ın katıldığı toplantıda Rus tarafından Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev hazır bulundu.

  • Yapılan heyetler arası görüşmelerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Moskova veya Soçi’de” diyerek adres gösterdiği Putin ile görüşmesinde gündeme gelecek konuların üzerinden geçildi ve liderler buluşmasına hazırlık yapıldı. ABD’nin askerlerini Suriye’den çekme kararı sonrası belirsizliğe sürüklenmemek ve yeni çatışma ortamlarına fırsat vermemek üzere alınması gereken tedbirler üzerinde duruldu.

Başta Münbiç ve Tel Rıfat olmak üzere Fırat’ın batısı ve doğusunda tüm terör örgütlerine karşı ortak mücadele ve siyasi çözüm sürecini ve güvenli ortamı destekleyecek, topraklarından edilen halkı vatanlarına geri döndürmek üzere atılacak adımlar değerlendirildi.

ÇÖZÜM ASTANA SÜRECİYLE GELECEK

Toplantının ardından Çavuşoğlu ve Lavrov tarafından yapılan açıklamalarda, ‘Suriye topraklarının tamamında tüm terör örgütlerine karşı ortak mücadele iradesi’nin altı çizildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Suriye ve bölgesel konularda Rusya ve İran ile yakın işbirliğine devam edeceğini vurgularken, “
Tüm terör örgütlerinin Suriye topraklarından temizlenmesi konusunda ortak irademiz var. Biz Astana garantörleri olarak, Suriye’nin toprak bütünlüğünü, siyasi birliğini savunuyoruz ve bunlara halel getirecek tüm çabalara da karşıyız. Bazıları Astana sürecini ya da Soçi sürecini baltalamaya çalışıyor olabilir ama şunu unutmasınlar; bugün Suriye için bir anayasa komisyonunun kurulması konuşuluyorsa, bu Rusya, İran ve Türkiye’nin birlikte attığı adımlar ve sarf ettiği çabalar sayesinde olmuştur. Suriye ve bölgesel konularda Rusya ve İran’la yakın işbirliğine devam edeceğiz
” dedi.
Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da şu vurguyu yaptı: “
Suriye’de terör tehlikesini ortadan kaldırmak için birliklerimizin koordinasyonu konusunda mutabakata vardık. Mültecinin ülkelerine dönmeleri için gerekli koşulların sağlanması konusunda çalışmalarımızı yoğunlaştırma konusunda mutabakata ulaştık.
#Türkiye
#Suriye
5 yıl önce