|

'Türk oylarına hayır'

Bulgaristan'da milliyetçi VMRO Partisi üç ay sonra yapılacak Avrupa Parlamentosu milletvekili seçimlerinde, Türkiye'deki binlerce Bulgar vatandaşına oy hakkı verilmemesi için ırkçı bir kampanya başlattı

Sofya
00:00 - 8/02/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:14 - 8/02/2007 Perşembe
Yeni Şafak
'Türk oylarına hayır'
'Türk oylarına hayır'

AB'ye Ocak 2007'de üye olan Bulgaristan'da milliyetçiler, Türk kökenlilerinin Avrupa Parlamentosu'na seçilmesini engellemek için kampanya başlattı. Milliyetçi görüşleriyle tanınan VMRO adlı partinin Genel Başkanı Krasimir Karakaçanov tarafından “Türk oylarına hayır” sloganıyla başlatılan kampanya çerçevesinde bastırılan afişlerde, Bulgaristan'da üç ay sonra yapılacak Avrupa Parlamentosu seçiminde Türkiye'deki Bulgaristan vatandaşlarının oy kullanmasının yasaklanması istendi. Bulgaristan Halk Birliği (BNS) koalisyonunundan milletvekili seçilen Krasimir Karakaçanov, “Türk oylarına hayır” sloganlı afişlerden birini parlamentodaki odasının kapısına astı.


AP'DE TÜRKİYE LOBİSİ KORKUSU

Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının oy kullanmalarının son derece sakıncalı olduğunu ileri süren Karakaçanov, “Avrupa Birliği'ne aday olan bir ülkenin oylarıyla Bulgar milletvekillerini seçmek ve bu yolla Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye'nin lobisini oluşturmak normal değildir. Ayrıca, oy kullanacak seçmenlerde seçim gününden en az 6 ay öncesine kadar Bulgaristan'da oturmuş olma şartı aranmalıdır” diye konuştu.


18 MİLLETVEKİLİ SEÇİLECEK

Bulgaristan'da üç ay sonra yapılacak seçimlerde Avrupa Parlamentosu'nda ülkeyi temsil edecek 18 milletvekili seçilecek. Siyasi gözlemciler, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketinin (HÖH) AP seçimlerinde en az 3 milletvekilliği kazanacağı görüşünde. Bulgaristan'da 780 bin Türk yaşıyor.



17 yıl önce