|

Türkiye balistik füze peşinde

Jane's Defence Weekly'ye konuşan Milli Savunma Bakanı, Türkiye'nin anti balistik füzelere sahip olmayı amaçladığını belirti. Türkiye'nin İsrail'le ortak üretmek istediği Popeye ve Arrow füzeleri için ABD'nin onayı bekleniyor.

Yeni Şafak
00:00 - 14/04/1999 Çarşamba
Güncelleme: 10:07 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Ankara- Savunma konularında uzman Jane's Defence Weekly dergisi bugün yayınlanacak sayısında Milli Savunma Bakanı Hikmet Sami Türk'ün açıklamalarına yer verdi. Türk, Türkiye'nin öncelikli güvenlik endişelerinden birinin, Güney ve Güneydoğu komşularının balistik füze sistemleri yetenekleri olduğuna işaret etti ve bölge ülkelerinin Türkiye'yi içine alacak savunma sistemleri geliştirmeleri nedeniyle, Ankara'nın her olasılığa karşı hazır olmak durumunda olduğunu kaydetti. Kısa vadede hazır savunma sistemleri satın almak amacıyla Patriotlar'ın alındığını belirten Türk, Türkiye'nin Amerikan-İsrail ortak yapımı anti balistik füze sistemi 'Arrow'lardan tedarik etme planları konusundaki soruya karşılık ayrıntıya girmedi. ABD, Arrow füze teknolojisinin Türkiye'ye transferine sıcak bakmazken, Türkiye'nin İsrail yapımı Popeye II füzelerini ortak üretmesine karşı çıkmıyor. Popeye füzelerinin teknoloji transferi için de ABD'nin izni gerekiyor. Türkiye, geçen aylarda ABD ve Irak'ı askeri çatışma ortamına sürükleyen olayların ardından, Bağdat'ın Türkiye'yi hedef alma olasılığına karşı Washington'dan Patriot füzeleri istemiş ve bu füzeler İncirlik'te konuşlandırılmıştı.

Türkiye'nin savunma harcamaları

Türkiye'nin savunma politikasının, küçük, vurucu gücü yüksek ve mobilitesi fazla kuvvetlere sahip olma amacına yönelik oluduğunu anımsatan Türk, "Bu hedefe ulaşmak için, savunma harcamalarımızın gelecek 10 yılda 67 milyar dolar, 25 yılda ise 150 milyar dolar seviyesine ulaşması planlanıyor" dedi. Türkiye'nin, Silahlı Kuvvetleri'ni hem ulusal, hem de NATO seviyesinde 21. yüzyılın 'bilgi harekatına' hazırladığına işaret eden Türk, şöyle konuştu: "Belki de savaşın 5. boyutu bilgi harekatı olacaktır. TSK, müşterek harekatları desteklemek için NATO ve NATO dışı ülkelerle entegre olabilen komuta, kontrol, haberleşme, bilgisayar ve istihbarat sistemini kurmaktadır." Türk, TSK'nın bu amaçla Müşterek Haberleşme Sistemleri, Komuta Kontrol Bilgi Sistemleri, TÜRKSAT Uydu Projesi, Taktik Saha Muharebe sistemleri, Takviye Paketi Projesi, Telsiz Sistemleri, Kara Destek sistemleri ve Elektronik Harp sistemleri gibi pojeleri aşama aşama gerçekleştirdiğine işaret etti. ------- ARA BASLIK ------------------



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
25 yıl önce