|

Türkiye durdurur

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Ortadoğu Uzmanı Oytun Orhan, Kuzey Irak’ta ‘bağımsız Kürdistan’ için Mesud Barzani’nin referandum dayatmasını değerlendirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:07 - 18/09/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv: Mesud Barzani
Arşiv: Mesud Barzani

25 Eylül’deki oylama sonrası yeni bir savaşın fitilinin ateşleneceğini belirten Orhan, “Kuzey Irak’ta bağımsızlığın ilan edilmesiyle birlikte Şii, Türkmen ve Arapların da dahil olacağı yeni bir savaş dalgası başlatacaktır” dedi. ABD’nin, DEAŞ ile mücadele kapsamında sivil halktan temizlenen bölgelere Barzani güçlerini yerleştirdiğini kaydeden Orhan, şunları söyledi:

GEÇİŞ YOLLARI KAPALI

“DEAŞ ile mücadele Barzani’nin işine geldi. Irak, İran ve Suriye’de yaşanan iç savaşlar da Barzani’nin önünü açtı. Bölgede tek güç olarak Türkiye kaldı. Sınırlarımızı tehdit eden bağımsızlık kararına karşı Türkiye gerekli yaptırımları yapacaktır. Bunların başında da ekonomik yaptırımlar gelmektedir. Bağımsızlığın ilan edileceği bölgede ekonomi petrole dayanacak. Petrol sevkiyatının geçiş yolları da referanduma karşı çıkan ülkelerden geçiyor. Bölgede Barzani’yi durdurabilecek tek güç Türkiye’dir.”

ÇATIŞMALAR
YAŞANACAK

“Bağımsızlığın ilan edilmesi durumunda sınırların içerisinde bazı tartışmaları bölgeler de dahil edilecektir. Başta Kerkük olmak üzere anayasal olarak Bağdat’a bağlı olan ancak fiilen Kürtlerin denetiminde olan bölgeler var. Buralarda yaşayan başta Türkmenler olmak üzere Şiiler ve Araplar da referandum istemiyor. Olası referandumla birlikte bu bölgede yaşayan Şii grupları ile Peşmergeler arasında ciddi çatışmalar yaşanacaktır. Bu çatışmalara Türkmenler ve Araplar da dahil olacaktır. Oluşacak silahlı çatışmalarda sivil kayıplar yaşanacaktır. Bağımsızlıkla birlikte sivil halk göz göre göre ölüme sürüklenecektir.”

#Barzani
#Irak
#IKYB
#Türkiye
#Oytun Orhan
#ORSAM
7 yıl önce