|

2023''e köprü olur

OHAL kararı, ekonomideki 2023 hedeflerinin önündeki birçok engeli de kaldıracak. Ekonomik özgürlükleri teminat altına aldıklarını vurgulayan hükümet, üç aylık dönemde reform ve teşviklerin artacağı mesajını verirken, iş dünyası da OHAL ile tam demokratik bir yapıya kavuşacak Türkiye'de piyasaların ve yatırımların daha da canlanacağını vurguladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/07/2016 Cuma
Güncelleme: 19:55 - 21/07/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Kamu kurum ve kuruluşlarına yuvalanmış FETÖ/PDY terör örgütü mensuplarının temizlenmesi için tüm yurtta alınan üç aylık Olağanüstü hal (OHAL) kararını değerlendiren hükümetin ekonomi kurmayları, ekonomik özgürlükler, piyasaların işleyişi, genel yatırım, üretim ve ihracatın devamı anlamında hiçbir kısıtlanmanın yaşanmayacağının teminatını verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vurguladığı gibi ekonomik reformların uygulanmasından ve mali disiplinden taviz verilmeyeceğine dikkat çeken ekonomi kurmayları OHAL kararının, endişelerin aksine ekonomi alanındaki reformları daha da hızlandıracağını kaydetti. OHAL'in devletin mekanizmasında sağlayacağı kolaylıkla projelerin daha da hızlanacağı ve yabancı yatırım ortamının iyileşmesiyle Türkiye'ye olan ilgilenin büyüyeceği de belirtiliyor.



'ENDİŞESİ OLANA KAPIMIZ AÇIK'


Paralel ihanet şebekesi içinde olan hariç, normal hiçbir vatandaşa sınırlama getirmeyeceklerini belirten Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, OHAL ile ilgili, “Piyasa kurallarının dışına çıkmayacağız, piyasa bütün kurumlarıyla en güçlü şekilde işleyecek. Spekülasyonlara inanılmasın. Kaygı varsa bizi arasınlar, açığız, görüşürüz” diye konuştu. Vatandaşların müsterih olmasını isteyen Şimşek, “Dün vatandaşlarımız, iş alemimiz işini nasıl yapıyorsa bugün devam edecek” ifadelerini kullandı.



İŞ DÜNYASININ DESTEĞİ TAM


İş dünyası temsilcileri de terör örgütleriyle mücadele maksadıyla çıkarılan OHAL uygulamasının Türkiye için beklenen büyüme atılımının önündeki birçok engeli de ortadan kaldıracağı görüşünde birleşiyor. Her türlü üretim ve yatırım faaliyetlerini sürdürecekleri mesajını veren iş dünyası, halihazırda Fransa'da yürürlükte olan, yine geçtiğimiz iki yıl içinde Almanya ve ABD'de de uygulanan OHAL'in, bu ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de deki finansal piyasalara ve yatırımlara da olumsuz hiçbir etkisini beklemediklerinin altını çizdi.



Reformlara ve teşviklere devam


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, OHAL kararından üretim, ihracat ve iş dünyasının olumsuz etkilenmeyeceğini belirterek, “Alınan bu karar ekonomi alanındaki reformlarımızı engellemeyecek, aksine daha da hızlandıracaktır” dedi. Tasarrufları artıracak teşviklerle yapısal reformların tam gaz devam edeceğini belirten Zeybekci, “Sermaye hareketlerinin kısıtlanması gibi normal işleyişin dışında kalan hiçbir olağandışı uygulamaya gidilmeyecek” diye konuştu.



Türkiye için yerinde karar


İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, OHAL kararının Türkiye'nin huzuru ve devletin bekası adına alınmış yerinde bir karar olduğunu belirtti. Çağlar, “İş dünyası olarak olağanüstü şartların, ancak olağanüstü tedbirlerle bertaraf edileceğini biliyoruz” ifadelerini kullandı. Çağlar, OHAL sürecinde iş dünyası olarak var güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.



Kamu işleyişini düzenler


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kamu düzeninin korunması ve hizmetlerin etkin işlemesi adına alınan OHAL kararının doğru bir uygulama olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Burada önemli olan demokrasi ve özgürlüklerin teminat altına alınması ve ekonominin işleyişinin olağan seyretmesidir” dedi.



En kısa sürede sonuçlanmalı


Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Genel Başkanı Mustafa Koca, kamu yöneticilerinin daha hızlı hareket etmesi açısından OHAL'i makul karşıladıklarını söyledi. Koca, şöyle devam etti: "Ancak özellikle ekonomik etkilerini hesaba katarak ne kadar erken bu hal ortadan kaldırılırsa o kadar doğru olacağını hatırlatmak isteriz."



Darbe izleri temizlenmeli


Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci, OHAL kararıyla üç ayda darbe izlerinin temizlenip, Türkiye'nin yönünü yeniden gelişme ve büyümeye çevirmesi gerektiğini bildirdi. Bezci, kişi hak ve özgürlüklerini kısıtlamayan OHAL kararının, Türkiye'nin huzur ve barış ortamına dönebilmesi için uygun bir karar olduğu değerlendirmesini yaptı.



Hükümetin 'iş liderliği' güçlü


Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, OHAL ilan edilmesinin, Türkiye'yi daha güçlü demokrasi ve güvenilir hukuk sistemine kavuşturacağını aktardı. Burkay, “İş dünyası ile her zaman iç içe olan hükümetimizin ekonomi yönetimine başarılı liderliği, bundan sonraki süreçlerde de artan performansla sürdüreceğinden şüphemiz yok” dedi.



Tüm yatırımcılara güven verir


DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, OHAL sürecinde ekonomide ve kamu yatırımlarında olumsuzluk yaşanmayacağı teminatından memnun olduklarını söyledi. Vardan, rasyonel politika anlayışının ve ekonomik reformların aynı çizgide sürecek olmasının ise, hem yabancı yatırımcılar hem de Türk müteşebbisleri için güven verici olduğunu da sözlerine ekledi.





#OHAL
#FETÖ
#PDY
8 yıl önce