Alışveriş yaparken dikkat! Mağdur olabilirsiniz: Markaların indirim politikaları değişti

13:25, 21/05/2025, ÇarşambaG: Güncelleme: 13:26, 21/05/2025, Çarşamba
Yeni Şafak
Diğer
Alışveriş yaparken dikkat! Mağdur olabilirsiniz: Markaların indirim politikaları değişti

Mağazalar indirim yöntemlerini değiştirme kararı aldı. Reklam Kurulu cezaları sonrasında indirimler ikinci ürünlere uygulanmaya başlandı.

Reklam Kurulu, geçen yıl yanıltıcı indirimler nedeniyle markalara 40 milyon liradan fazla ceza kesti. Perakendeciler artan cezalar sonrası indirim yöntemini değiştirdi. Şu an sadece ikinci ürünü alana yüksek indirim yapılıyor. Markalar mecbur kaldıklarını savunurken, tüketici dernekleri bu uygulamaya karşı çıkıyor.

Uğurcan Gökçen'in haberine göre Ticaret Bakanlığı sahte indirimlerin önüne geçmek için 2022 yılında yasal düzenlemeye gitti. Markalar yaklaşık 3 yıldır indirim yaparken, yeni kurallara uymak zorunda. Düzenleme perakendecilerin indirimlerde son 30 gündeki en düşük fiyatı referans almasını şart koşuyor.

İndirimlere dikkat

100 liralık bir ürünün fiyatı yüzde 30 indirim yapıldığında 70 liraya düşüyor. Daha sonra bu ürünün fiyatı 60 liraya düşürülmek istenildiğinde indirim oranı yüzde 40 değil, yüzde 15 olarak hesaplanıyor.


Markalar bu yeni indirim uygulamasına ayak uydurmakta zorlandı. Reklam Kurulu, yanıltıcı indirimler nedeniyle sadece geçen yıl 40 milyon liradan fazla ceza kesti..

'İndirim kuralı değiştirilmeli'

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, yaptığı açıklamada, indirim kuralının değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Yüksek enflasyon döneminde bu kuralın çok geçerli olamayacağını dile getirdi. Öncel, markaların yeni indirim yöntemine geçtiklerini bildirerek, ikinci ürüne yüzde 50 civarında indirim yapıldığını ifade etti.

Fiyatlar önce yükseltiliyor sonra indirim diye azaltılıyor

Tüketici dernekleri ise yeni formüle karşı çıkıyor. Tek bir ürün satın almak isteyen tüketicinin mağdur edildiğini savunuyorlar.


Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER ) Genel Başkanı Aziz Koçal, tüketicinin ihtiyacı olmayan ürüne yönlendirildiğini söylüyor. Fiyatların önce yükseltilerek, ikinci ürün alımında düşürüldüğünü belirtiyor. İndirim konusunun şeffaf bir şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini dile getiren Koçal, "Tüketici fazla ödemeye maruz kalıyor" değerlendirmesini yapıyor. Koçal ayrıca yeni indirim yönteminin mevzuata aykırı olduğunu iddia ediyor.


Kirayı IBAN'la gönderenler dikkat: Binlerce lira borçlu çıkabilir, evinizden olabilirsiniz
Ekonomi
Kirayı IBAN'la gönderenler dikkat: Binlerce lira borçlu çıkabilir, evinizden olabilirsiniz
Microlino Türkiye’de satışa sunuldu: Fiyatı şoke etti
Ekonomi
Microlino Türkiye’de satışa sunuldu: Fiyatı şoke etti
Araç muayenesinde büyük değişiklik: Araç sahipleri dikkat
Ekonomi
Araç muayenesinde büyük değişiklik: Araç sahipleri dikkat



Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026