|

Birleşme rekabete aykırı değil

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, Türk Telekom’un kendi grup içi marka birleşmesinin, tüzel bir birleşme ve devralma olayı olmadığına dikkat çekerek rekabete aykırılık olmadığını söyledi. Torlak, “Rekabetçilik açısından rekabeti etkileyebilir ama rekabet hukuku bakımından bir ihlal konusu asla yok” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/02/2016 Cumartesi
Güncelleme: 22:51 - 26/02/2016 Cuma
Yeni Şafak

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, Türk Telekom'un kendi grup içi markaları Avea ve TTnet'in Türk Telekom markası adı altında birleşmesinin rekabet hukukuna aykırı olmadığı söyledi. Söz konusu birleşmenin tüzel bir birleşme ve devralma olayı olmadığına dikkat çeken Torlak, “Dolayısıyla bizim önümüze gelmesi gereken iş ve işlem değildir. Rekabetçilik açısından rekabeti etkileyebilir ama rekabet hukuku bakımından bir ihlal konusu asla yok” şeklinde konuştu. Anadolu Ajansı'nda Finans Masası'nın konuğu olan Torlak, gündemi değerlendirdi. 4,5G için GSM operatörüleri arasındaki fiber altyapı rekabetine ilişkin de konuşan Torlak, şu ifadeleri kullandı: “Türk Telekom ile ilgili fiber altyapısına sahip olmak, üstün gücünü kötüye kullanmaktan açılmış bir takım ön araştırma ve soruşturmalar var. Bunların yargıya intikal eden kısımları var. Devam eden süreçle ilgili bir şey ifade etmem mümkün değil.”



AVM'LERDE TREN BİRAZ KAÇTI


Ömer Torlak, küçük esnafın Alışveriş Merkezlerinden (AVM) duyduğu rahatsızlığa yönelik yapılabilecek çalışmalara ilişkin de konuştu. AVM işletmeciliğinde Türkiye'nin trenin biraz kaçırdığını ifade eden Torlak, şöyle dedi: “Dünyada bir çok ülkede olduğu gibi örneğin, pazar günleri AVM'lerin açık olmaması, en azından hafta içi AVM'lerin daha erken saatlerde kapatılması veya alışveriş merkezlerinin mümkün olduğu kadar yerleşim merkezlerinin biraz daha uzağına yapılması... Türkiye bu anlamda, bu tür düzenlemeleri yapabilmek için biraz treni kaçırdı. AVM'lere bakıyoruz, şehrin merkezindeler, haftanın her günü açıklar, çok yüksek kira bedelleri var... Diğer yandan da küçük esnafın durumu var. Biz rekabet savunuculuğu bağlamında görüş belirten bir kurumuz. Bu konuda Türkiye biraz treni kaçırdı ama buna rağmen yapılabilecek düzenlemeler var.”



OUTLET ADIYLA SATIŞA SIKI TAKİP


Türkiye'de indirimli mağazacılık (outlet) konusunun zaman zaman teşebbüsler ve mağaza yönetimleri tarafından yanlış kullanıldığını da belirten Torlak, şöyle devam etti: “AVM'nin ismi outlet, ama normal mağaza ya da AVM'den fiyat bakımından hiçbir farkı yok. Bizim de desteklediğimiz ve önemli ölçüde görüşlerimizi içeren bu düzenleme şunu getiriyor; bir AVM'nin outlet statüsünde sayılabilmesi için içindeki mağazaların en az yüzde 70'inin gerçek anlamda outlet mağazası olması gerekiyor. O outlet mağazasının da outlet mağazası olabilmesi için de satılan malların yüzde 70'inin gerçekten indirimli ürün olması gerekiyor. Bu şartlar sağlanmadığı takdirde artık outlet ismi kullanılamayacak.”



EN ÇOK İNCELEME BİLİŞİM VE SAĞLIKTA


11 sektörde toplam 19 soruşturmanın sürdüğünü belirten Rekabet Kurumu Başkanı Torlak, bunların 4'er tane ile en fazla olanlarının Bilgi ve İletişim Teknolojileri ile İlaç, Sağlık ve Tıbbi Malzeme sektörleri olduğunu kaydetti. Rekabet Kurumunun kararlarıyla uygulanan para cezalarının 2,5 milyar liraya ulaştığını belirten Torlak, dertlerinin ceza vermek olmadığının altını çizdi. Torlak, çimento ve sinema sektörlerine ilişkin raporların ise yakında çıkacağını sözlerine ekledi.



Yapısal sorun azaltılmalı


Et, ekmek, buğday ve zeytinyağ fiyatlarına ilişkin çalışmalar hakkında da konuşan Ömer Torlak, Rekabet Kurumunun sahaya çıkmasının fiyatların düşmesine pozitif katkısı olduğunu söyledi. İdari yargının aldığı bazı kararların ellerini bağladığını ifade eden Torlak, esnaf odalarının belirlediği fiyatın altında ekmek satılamayacağına yönelik kararların emsal teşkil etmeye başladığını anlattı. Torlak, ekmek piyasasında problemin temel çözümünün yapısal sorunların asgariye indirilmesine bağlı olduğunu kaydetti.



Ekmek piyasası sigortacılıktan çok daha baskın





Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, ekmek piyasalarında, zorunlu trafik sigortaları pazarından çok daha baskın, ağır ve yoğun yapısal sektörel problem olduğunu söyledi. Başkan Torlak, şöyle devam etti: "Bu problemin başında ölçek problemi geliyor. Belki 10 sene öncesine kadar ortalama 3-4 bin ekmek üretimi kapasitesi varken, bu üretim kapasite miktarı 1000-1500'e düştüğünü görüyoruz. Ölçek küçülmesi sabit maliyetlerin, ekmeğin maliyetini artırıyor. İkincisi Fırıncılar Odası, belediye gibi esnaf birliklerinin belirlediği fiyat tarifesi var. Biz bunun tavsiye edilen fiyat olarak belirtilmesini söylüyoruz. Maliyeti düşük olan belki ekmeği daha ucuza üretebilir. Bu sefer de şöyle bir yapısal problem çıkıyor; halkın sağlığını olumsuz şekilde etkileyecek ürün üretip üretilmediğinin denetiminin net yapılması lazım. Gramaj eksikliğine de dikkat edilmesi gerekiyor. Buğdayda da yetersizlikler söz konusu olabiliyor. Ekmek konusu temel yapısal problemleri barındıran bir sektör.”





#küçük esnaf
#Ömer Torlak
#Türk Telekom
8 yıl önce