|

Dolarda 5 TL'nin altı bekleniyor

Yurt içi piyasalarda Ağustos ayında 7.24 ile tarihi zirveyi gören dolar, düşüşünü sürdürdü ve Amerikan Merkez Bankası Başkanı Powell'ın faiz açıklamasının ardından 4 ayın en düşük seviyesini gördü. FED başkanın faiz açıklaması ile dolar güne 5.18 seviyelerinde başladı. Gün içinde 5.15'e kadar indi. Dolardaki düşüş altına da yansıdı. Peki, dolar 5 TL'nin altına düşecek mi? Altın fiyatları düşüşünü sürdürecek mi? Uzmanlara düşüş trendindeki dolar ve altını sorduk. Tüm detaylar haberimizde..

Ömer Faruk Aktaş
10:00 - 30/11/2018 Cuma
Güncelleme: 10:45 - 30/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
Dolar serbest piyasalarda 5.16 seviyesinde işlem görüyor.
Dolar serbest piyasalarda 5.16 seviyesinde işlem görüyor.

Yurt içi piyasalarda Brunson krizi ile tarihi zirveyi gören dolar, Türk lirası karşısında 7.24 seviyelerini görmüştü. Hükümet, Merkez Bankası, BDDK ve Hazine Maliye Bakanlığının piyasada aktif rol oynaması ve ABD ile ilişkilerdeki toparlanma ile düşüşe geçen dolar, hafta içi ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın faiz açıklamaları ile 4 ayın en düşük seviyesi olan 5.15'e kadar indi.

Vatandaşlar, Dolar 5 TL'nin altına düşecek mi? Düşüşü etkileyen faktörler neler? Dolardaki hareketlenme altın fiyatlarını da tetikler mi? gibi sorular gündemde... Yenisafak.com'a değerlendirmelerde bulunan
İntegral Yatırım
Araştırma Uzmanı Eda Karadağ
, "Küresel piyasalarda, Fed Başkanı Powell’ın ardından doların değer kaybetmesi USD/TL kurunun da geri çekilme hareketini hızlandırdı" dedi.

Karadağ, "Son dönemde USD/TL kurunda kademeli bir düşüş eğilimi olduğu için bu duruma Powell destek oldu demek daha doğru olacaktır. ABD ve Türkiye arasında ilişkilerin her geçen gün daha iyiye gitmesi şimdilik Türk varlıklarını olumlu etkiliyor. Bu durumda bir bozulma olmaz ve Türkiye’ye yönelik risk algısında da bir agresifleşme olmadığı müddetçe kurda yukarı yönde tepkilerin bir süre daha zayıf kalmasını bekleyebilirim" değerlendirmesinde bulundu.

5 TL'nin altı bekleniyor

"Kısacası, Türkiye’ye yönelik risk algısındaki yumuşama, olağanüstü yeni bir gelişmenin şimdilik görülmemesi ve dış piyasada doların çok güçlü bir tabloda bulunmaması, USD/TL kurunun geri çekilmesini destekliyor" diyen Karadağ, dolar kurunun Türk lirası karşısında 5 TL'nin altına düşmesinin beklendiğini ifade ederek, şu açıklamalarda bulundu:

"Aslında şunu da eklemek istiyorum, 2018 yılında Dolar kurunda çok ciddi hareketler izledik ve kur 7.20 seviyesine yükselerek rekor seviyesini test etti. Hükümet, TCMB, BDDK ve Hazine Maliye Bakanlığının piyasada aktif rol oynaması ve sonrasında ABD – Türkiye arasındaki ilişkilerin düzelmesi, dolar kurunun agresifliğini dindirdi ve kurun kademeli bir şekilde düşüş eğilimi içerisine girmesini destekledi.
Dolar kurunun 5.00 seviyesine doğru uzama hareketi devam edebilir.
Ancak, 5.00 seviyesinin altına doğru düşüş beklesem bile ne kadar kalıcı olup olmayacağı ise tamamen kurun seyrine ve piyasalardaki iyimser havanın sürmesine bağlı olacaktır"

Gram altında da düşüş devam edebilir

Altın fiyatlarındaki hareketlenmenin dolarla paralellik gösterdiğine işaret eden Karadağ, "
Dolar kurundaki düşüş devam ettiği müddetçe gram altında da aynı seyri görmeye devam edebiliriz.
Gram altında son dönemde Dolar kurundaki harekete bağlı olarak tepkiler veriyor. Gram altındaki düşüş eğilimi kademeli bir şekilde yatırımcılar tarafından değerlendirilebilir. Kısacası gram altının seyri için Doları izlemeye devam edeceğiz" dedi.
#Türkiye
#Dolar
#TL
#FED
#ABD
#Merkez Bankası
#Altın fiyatları
5 yıl önce