|

Doları 8,5’a sabitleyip zam yaptılar

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin ağustos ayında yaşadığı kriz ve saldırıların püskürtülmesinde Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin getirdiği hızlı, güçlü aktif karar alma mekanizmalarının çok büyük etkisi olduğunu söyledi. Albayrak, ağustos ve eylülde dolar kurunu 8,5 liradan hesaplayarak fahiş zamlar yapan sektörlerin açıklanmasını istedi.

Haber Merkezi
04:00 - 9/11/2018 Cuma
Güncelleme: 00:38 - 9/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak

Hazine ve Maliye Bakan Albayrak, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO) gerçekleşen "Adım Adım Ekonomi" programı için dün Bursa’daydı. Toplantıdaki konuşmasında kapsamlı değerlendirmelerde bulunan Bakan Berat Albayrak, “Son 3 aydır bir OHAL ilan ettiğimiz için devamlı seyahat içindeyiz, şükürler olsun geldiğimiz nokta gayet güzel ama yeterli değil. Daha da iyi olacak” dedi. Albayrak, önümüzdeki 5 yıllık süreçte Türkiye bir yandan yapısal dönüşümlerini hayata geçirecek diğer yandan da dünyanın en güçlü üretim ekonomilerinden biri olma yolunda çok önemli adımlar atmaya devam edeceğini ifade etti.

GÜÇLÜ ADIMLARLA PÜSKÜRTTÜK

Türkiye’nin Ağustos ayında yaşadığı sürecin 2008 finansal krizinden farklı olduğunu belirten Albayrak, Türkiye’nin kur, faiz ve enflasyon alanında da çok büyük bir operasyonla karşı karşıya kalmasına rağmen 2 ayda attığı hızlı ve güçlü adımlarla bu sürecin birçoğunu bertaraf edildiğini söyledi. Albayrak, Türkiye ekonomisin hedef alan saldırıların püskürtülmesinde Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin getirdiği hızlı, güçlü aktif karar alma mekanizmalarının çok büyük olumlu etkisi olduğuna dikkat çekti.

ATAKLARIN ETKİSİNİ KALDIRDIK

Bugün Türkiye’nin ağustos ve eylül ayından çok daha iyi, güçlü ve pozitif noktada olduğunu belirten Albayrak, “Gerek kurda gerek ülkenin CDS primlerinde, gerekse kredi faizlerinde Türkiye, eylül ayından çok ama çok daha iyi bir noktada. Yeterli değil, daha da iyi bir noktaya taşıyacağız” diye konuştu. Alınan tedbirlerle çok ciddi bir refleks gösterdiklerini vurgulayan Albayrak, şöyle devam etti: “Türkiye ekonomisini, milletin refahını ve milli para birimini hedef alan bu ataklara karşı iki aylık süreçte ekonomide meydana gelen etkileri teker teker ortadan kaldırmaya başladık.”


DOLARI 8,5 LİRADAN HESAPLAYIP ZAM YAPMIŞLAR

Güçlü adımlarla daha da güçlü sonuçlar almaya devam edeceklerini belirten Albayrak, odaklandıkları iki önemli konudan birinin enflasyon olduğunu söyledi ve geçtiğimiz aylarda yapılan fahiş zamlara konuyu getirdi. Albayrak, “Yaşadığımız bu süreçte, kurun olduğu seviyelerin de üzerinde hesaplamalarla fiyatlara yansıtılması, enflasyon konusunda mücadele alanımızı daha da büyüttü, önemli hale getirdi. Eylül ayında bu fiyatlardaki anomalite, fiyatlama anomalitesinin oluşturduğu dalgalanma, köpük, her neyse... Eylül ayı enflasyon raporunu detaylı bir şekilde incelediğimde, birçok sektör, bu belirsizlikten dolar kurunu 8,5'ten fiyatlayarak, tahmin alarak bir fiyatlama ortaya koymuş.”

DOLAR 5,3 LİRAYA İNDİ FİYATLAR DA İNMELİ

Spekülatif zamların yapıldığı denemin geride kaldığını belirten Albayrak, “Bu süreç ortadan kalktı. O zaman fiyatlama davranışları da normale inmeli ki 8,5 kur 5,30'larda, enflasyona etki eden bu fiyatlama baskısı ortadan kalkmalı ki hem enflasyonda tersine trend hem de toplumsal tüketim alışkanlıkları, piyasadaki canlanma hususunu da o oranda hissetmeliyiz” dedi. Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’nın etkisini Ekim ayı rakamlarında görmeye başladıklarını anlatan Albayrak fiyatlama davranışlarının daha aşağı düşmesi itibarıyla kasım ve aralık ayında çok daha güçlü, pozitif neticeler için çok net bir resim ile karşı karşıya olunduğunu vurguladı.

  • ÖZEL SEKTÖRE ÇAĞRI YAPTI
  • Ekonomiyi gün gün, sektör sektör takip ettiğini dile getiren Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye, bugün ağustos ve eylül ayından çok daha iyi, güçlü, pozitif noktada. Gerek kurda, gerek ülkenin CDS primlerinde, gerekse kredi faizlerinde Türkiye, eylül ayından çok ama çok daha iyi bir noktada. Yeterli değil, daha da iyi bir noktaya taşıyacağız. Eylülden bu yana sağladığımız tüm bu gelişmeler, fiyatlama davranışlarına pozitif bir şekilde yansımaya başladı, daha da yansıyacak. Onun için burada reel sektörümüze de iş düşüyor. Fırsatçı fiyatlama davranışları geride kaldı. Çok daha sorumlu, bu bilinçle hareket edecek adımların atılmasını bekliyoruz.”

Cari denge sürprize gebe

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Orta Vadeli Program YEP’de, 60 milyarlar diyorlardı, biz 44-45 diyorduk yıl sonu itibariyle cari açık, cari denge öyle mi? Ağustos, eylül, ekim rakamlarına kabaca baktığımda ilk gelen tahminler 40 milyar doların altına doğru inmeye başladığımız yönünde. Yıl sonu rakamları eğer bu istikamette giderse, yıl sonunda cari denge çok daha büyük bir sürprize gebe” dedi. Ağustos ayındaki kur saldırısına müteakip Türkiye’nin eylül ayında tarihte görülmemiş yeni bir operasyon ile karşı karşıya kaldığını belirten Albayrak, “12 Eylül 1980 darbesinde bile yaşamadığımız, ticaretin finansmanına operasyon yapıldı” dedi.

  • Popülizme yer yok
  • Faiz dışı fazla hedeflerini ve güçlü bütçe disiplini kararlılıklarını aynen koruduklarının altını çizen Albayrak, kararlı konuştu: “Öyle popülist yaklaşım, şudur, budur yok. Seçime gidiyoruz, bütçe disiplini, mali disiplin, sıkı para politikaları... Popülizm yok ama iktisadi faaliyeti durduracak, öyle bir şey de yok. Araba çalışıyor, devam edecek. İkisini bir arada yürüttüğünüz zaman zaten mahir olan bu. Kolay olanı herkes yapar.”
#Berat Albayrak
#Dolar
#Zam
#Piyasa
5 yıl önce