|

Döviz bürolarına 'terör' düzenlemesi geliyor

Döviz büroları için yeni düzenleme geliyor. Hazine Müsteşarlığında kurulacak bilgi sistemi üzerinden yetkili müesseselerin sorgulama yapılacak ve terörizmin finansmanıyla mücadelede kapsamında suç gelirlerinin aklanmasına yönelik faaliyetler engellenecek.

Yeni Şafak
16:34 - 30/01/2018 Salı
Güncelleme: 16:37 - 30/01/2018 Salı
AA
Döviz büroları için yeni düzenleme geliyor
Döviz büroları için yeni düzenleme geliyor

Hazine Müsteşarlığının "Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğle halk arasında döviz büroları olarak bilinen yetkili müesseselerin kuruluş, faaliyet, şube açma, yükümlülük ve denetimleriyle ilgili konular 2006 yılından sonra ilk kez kapsamlı bir düzenlemeye tabi tutuldu.

YENİ BİR DÖNEME GİRİLDİ

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni düzenlemeyle yetkili müesseselerin daha kurumsal bir yapıya dönüştürülmesinin, mali yapılarının güçlendirilmesinin ve yeni faaliyet alanlarıyla desteklenmesinin öngörüldüğünü bildirdi.

Düzenlemeyle terörizmin finansmanına karşı mücadelede yeni bir döneme girdiklerini vurgulayan Şimşek,
"Hazine Müsteşarlığında kurulacak bilgi sistemi üzerinden yetkili müesseselerin sorgulama yapmasıyla terör finansmanı faaliyetinde bulunan kişilerin işlem gerçekleştirmesinin önüne geçilecek." ifadesini kullandı.

TERÖRDEN ÇOK ÇEKTİK

Şimşek, Türkiye'nin terörden çok çektiğini ve terörün finansmanıyla mücadelede kararlı olduklarını belirterek, bir süredir sektörde, küresel sistemin ve bunun bir uzantısı olarak
Türkiye'deki finansal sistemin yetkili müesseselerden efektif kabul etmemesine ilişkin sıkıntıların dile getirildiğine dikkati çekti.

SUÇ GELİRLERİ AKLANAMAYACAK

Yeni düzenlemeyle terörizmin finansmanı ve suç gelirlerinin aklanmasına yönelik faaliyetlerin engellenmesini ve bu yolla sektörün kredibilitesinin artırılmasını hedeflediklerini dile getiren Şimşek, kara para aklanmasına geçit vermeyeceklerini,
Hazine Müsteşarlığının, terörizmin finansmanı ve suç gelirlerinin aklanmasıyla mücadele kapsamında MASAK ve kamu kurumlarının yanı sıra diğer ülkelerin ilgili kurumlarıyla da etkin iş birliği yapacağını vurguladı.

Şimşek, şirketlerin kurumsallaşması yönünde önemli adımlar attıklarına da işaret ederek, özellikle A grubu müesseselere, müşteri tanıma kuralı, çerçeve sözleşme imzalama gibi yeni yükümlülükler getirilmesinin ve transfer emirlerinin nasıl verileceğinin ayrıntılı olarak düzenlenmesinin gündemde olduğunu, böylelikle mevcut yapıda kayıtlılığın artırılarak daha hesap verilebilir bir yapı oluşmasının hedeflendiğini bildirdi.


#Döviz büroları
#Terörün finansmanı
#Mehmet Şimşek
6 yıl önce