|

Erdemir için yerlirakipler birleşti

Dünya çelik devlerinin talip olduğu Erdemir için, TOBB öncülüğünde biraraya gelen 23 şirketin oluşturduğu Ereğli Ortak Girişim Grubu da ön yeterlilik aldı.

Yeni Şafak
00:00 - 15/07/2005 Cuma
Güncelleme: 16:04 - 3/07/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
Erdemir için yerli rakipler birleşti

  • EKONOMİ SERVİSİ


    Dünyanın 13'üncü demir-çelik üreticisi Erdemir'de yüzde 49'lık kamu hissesinin blok satışı için açılan ihalede ön yeterlilik başvurusu dün sona erdi. Dünya çelik devlerinin talip olduğu Erdemir için, TOBB öncülüğünde biraraya gelen, daha çok Erdemir'den alım yapan ve birbirleriyle rakip durumundaki 23 şirketin oluşturduğu 'Ereğli Ortak Girişim Grubu' da (Ereğli OGG) ön yeterlilik aldı. Özelleştirme İdaresi'nden ön yeterlilik alan, aralarında Kibar Holding, Auer, Borusan, Fiba Holding, MNG Holding ve KARDEMİR'in bulunduğu Grup, başvuruyu yazılı bir açıklama ile duyurdu. ''Amacımız kesinlikle yabancı sermayeye karşı çıkmak olarak algılanmamalıdır'' denilen açıklamada, bu OGG'nin bilhassa demir çelik sektöründe faaliyet gösteren veya ERDEMİR'in ürünlerini girdi olarak kullanan sektör mensuplarının bir sorumluluk bilinci çerçevesinde oluşturulduğu vurgulandı.
    Çin, Demir Çelik şirketlerinde çoğunluk hisseyi yabancılara satmıyor

    Öte yandan Şinhua ajansının haberine göre, Çin Demir Çelik Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Qi Şiangdong, yabancıların Çinli üreticilerde çoğunluk hissesine sahip olmasını engelleyecek kanuni düzenlemenin gerçekleştirileceğini söyledi. Çin'in demir çelik sektöründe yabancılara kısıtlama getirmek için harekete geçmesinde, ERDEMİR'e talip olduğunu açıklayan ve sektörde dünya lideri olan Mittal Steel'in Çin'in orta kesimindeki Hunan eyaletinde kurulu bulunan Valin Demir ve Çelik şirketinin yüzde 36,67 hissesini alması etkili oldu.

    Ortak Girişim Grubu'nda kimler var?
    23 şirketin yeraldığı Ereğli OGG, grup temsilcisi olan Kibar Holding, Turkon A.Ş. ve Tosyalı Holding ile birlikte şu firmalardan oluşuyor: ''Atakaş-Şahin A.Ş, Auer A.Ş, Bayraktarlar Holding, Borusan A.Ş, Çebitaş A.Ş, Çemtaş A.Ş, Diler A.Ş, Emek Boru A.Ş, Fiba Holding, İçdaş A.Ş, Kardemir, Kroman Çelik A.Ş, Koçoğlu A.Ş, Metal Sac A.Ş, MNG Holding, Murat Denizcilik, Tezcan Galvaniz A.Ş, Uğur Şirketler Grubu, Yardımcı Denizcilik A.Ş. ve Yıldırım Şirketler Grubu.'' Açıklamada, OGG'nin bu firmalarla sınırlı kalmayacağı, son tekliflerin verileceği Eylül ayına kadar hazırlıklarını tamamlayıp OGG'na katılacak bir çok firmanın bulunduğu da kaydedildi. Son teklif verme tarihi 26 Eylül olarak belirlenen Erdemir özelleştirmesi için, dünya çelik üretiminde ilk sırada yeralan Hintli Mittal Steel de daha önce ön yeterlilik almıştı. Yine dünya çelik devleri arasında yeralan Arcelor, US Steel ve Corus da ihaleye başvuranlar arasında bulunuyor.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce