|

ESK’nın ucuz eti zincir marketlere

Hükümet vatandaşa ucuz et yedirmek için zincir marketlere açılma kararı aldı. Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından büyük market zincirlerine kurulacak reyonlarda halka ucuz ve sağlıklı et sunacaklarını duyurdu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/10/2017 Monday
Güncelleme: 01:57 - 2/10/2017 Monday
Yeni Şafak
​ESK’nın ucuz eti zincir marketlere
​ESK’nın ucuz eti zincir marketlere

Kırmızı ette yüksek fiyat artışıyla mücadelesini sürdüren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, vatandaşın et ve et ürünlerine daha kolay erişimini sağlamak için çalışmalarını tam gaz sürdürüyor. Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba dün yaptığı açıklamada, Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından büyük market zincirlerine kurulacak reyonlarda halka ucuz ve sağlıklı et sunacaklarını duyurdu. Fakıbaba, bu konuda talimatın bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verildiğini de sözlerine ekledi. Konuyu Yeni Şafak’a değerlendiren sektör temsilcileri ise; talimatı doğru, modeli yanlış buldukları iddiasını dile getiriyor.

‘TALİMAT DOĞRU MODEL YANLIŞ’ İDDİASI

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, ESK’nın yapılanmasında önceki dönemler de belli noktalarda hem kendi şubeleri hem de kendine bağlı çalışan özel işletmeleri bulunduğunu hatırlatarak; bunlardan yeterli verimin sağlamamasından dolayı uygulamadan kaldırıldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği talimatı doğru ve yerinde bulduklarına vurgu yapan Yücesan, modelin yanlış olduğunu savundu. Yücesan; ESK’nın bu işi kendi mağazaların da bile yürütemediğine dikkati çekerek; “Bu işten yine bir sonuç alınamaz” değerlendirmesinde bulundu.

ÇÖZÜM ÜRETİMİ UCUZLATMAK

Çözümün devletin imkânlarıyla belli noktalara et satabilmek olmadığını söyleyen Yücesan; “Bu durum kasapları zor durumda bırakır. Vatandaş gidip 23 liraya büyük marketlerden et alacak, daha sonra kasaba gelip 45 lira olduğunu görecek. Bu işin sorumlusu olarak kasabı görecek” dedi. Sorumlunun kasap değil yüksek maliyetler olduğunu belirten ETBİR Başkanı Yücesan; “Çözüm; üretim maliyetini düşürerek, iç piyasadaki üretimi ucuzlatmaktan geçiyor” diye konuştu.


KASAPLARDAN
PAKET ET TEKLİFİ

Kasaplar Birliği Başkanı Fazlı Yalçındağ da; kendilerinin yıllar önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bir teklifte bulunduklarını hatırlatarak “Bakanlığa yaptığımız bir öneride dedik ki: ‘ESK paketlenmiş et üretsin. Bu ürünü bütün kasap dükkânları kendi ürünlerinin yanında satsın” açıklamasında bulundu. “Marketlerin korunup kollanmaya ihtiyacı mı var, esnaf ne olacak? diye soran Yalçındağ; “Etin esnafa maliyeti yüksek, esnaf et satamayacak” ifadelerini kullandı.

GELİRLERİ KATLANACAK

Tüketicinin ucuz ete erişiminin kabahatlisinin kendileri olmadığını anlatan Yalçındağ; “Marketler bin çeşit ürün satıyor. Bunun yanında birde etle korunacaklar. Böylece daha fazla gelir sahibi olmalarının yolu açılacak” diye konuştu. Asıl problemin satış noktasında olmadığına dikkati çeken Yalçındağ, şunları söyledi: “Asıl sorun üretimde. Yemin, dananın fiyatı ucuzlamadıkça; siz et ithal edip, et sattırmayla Türkiye’nin et problemini çözemezsiniz.”

#Ahmet Eşref Fakıbaba
#ESK
#Türkiye
#Fazlı Yalçındağ
7 years ago