|

Faizi yatırım için düşürdük

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, faiz düşürme kararına ilişkin “Çok büyük bir yatırım iştahı var. Bu yatırım iştahını yerine getirmek için en önemlisi finansmana erişim. Türkiye’nin bu fırsatı kaçırmaması gerekiyor” dedi. Kavcıoğlu, kredi faizlerinin zaman içinde daha fazla aşağı gelmesini beklediğini söyledi.

Ekonomi Servisi
00:00 - 29/10/2021 Cuma
Güncelleme: 00:01 - 29/10/2021 Cuma
Yeni Şafak
Merkez Bankası Başkanı Şahap 
Kavcıoğlu
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu

Merkez Bankası, 2021 yıl sonu enflasyon tahminini 4,3 puanlık yukarı bir güncellemeyle yüzde 14,1’den yüzde 18,4’e yükseltti. Bu yıla ilişkin gıda enflasyonu beklentisini yüzde 15’ten yüzde 23,4’e yükselten Merkez Bankası, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini de yüzde 7,8’den yüzde 11,8’e çıkardı.


ORTA VADEDE TEK HANE ENFLASYON MÜMKÜN

Bu yıla ilişkin dördüncü enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, gıda enflasyonu varsayımlarını uluslararası fiyatlarda gözlenen artışlar ve tarımsal kuraklık gelişmelerini dikkate alarak 2021 ve 2022 yılları için yukarı yönlü güncellediklerini ifade etti. Kavcıoğlu, 2023 yıl sonunda ise yüzde 7 seviyesine geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ettiklerini bildirdi.


TÜRKİYE BU FIRSATI KAÇIRMAMALI

Politika faizinde yaptığımız aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığına tekrar dikkat çeken Kavcıoğlu, faiz indirimlerini yatırım, üretim ve ihracata destek olmak için yaptıklarını vurguladı. Kavcıoğlu, “Çok büyük bir yatırım iştahı var. Bu yatırım iştahını yerine getirmek için en önemlisi finansmana erişim. Türkiye’nin bu fırsatı kaçırmaması gerekiyor. Merkez Bankası üzerine düşeni yapıyor, yapmakta ve yapacaktır. Tamamen veri analizi yaparak, sahada ve firmalarla yapılan görüşmelere göre, çok büyük sipariş, çok büyük yatırım ve üretim iştahı var” dedi.

Dövizde 40 milyar dolarlık çözülme

  • Merkez Bankası’nın bir kur hedefi olmadığını belirten Başkanı Kavcıoğlu, “Bir kur hedefi ya da kura müdahale şeklinde bir şeyimiz yok. Serbest piyasa koşulları içinde kur kendi dengesini bulacaktır. Şu anda bir ters dolarizasyon gerçekleşiyor. Şu ana kadar 40 milyar dolara yakın döviz tevdiat hesaplarından çözülme var” dedi.
#Merkez Bankası
#Şahap Kavcıoğlu
#Türkiye
2 yıl önce