|

İsrail 'Manavgat Suyu' projesini onayladı

Türkiye'den alınacak suyun 250 bin tonunun eski petrol tankerleriyle İsrail'in Aşkelon Limanı'na taşınması planlanıyor.

Yeni Şafak
01:00 - 6/01/2004 Salı
Güncelleme: 12:43 - 21/06/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

İsrail hükümeti, Türkiye'den su alımını öngören "Manavgat Suyu" anlaşmasını onayladı. İsrail'in Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, İsrail hükümetinin su anlaşmasını dün onayladığı bildirildi. Açıklamada, anlaşmanın iki ülke tarafından imzasının yakın bir gelecekte yapılacağı belirtildi.

Manavgat Projesi

Anlaşma çerçevesinde, Bunun için Aşkelon'da bir terminal ve buradan suyu ana sisteme bağlayacak bir boru hattı inşası gerekiyor. 20 milyon dolara mal olacağı hesaplanan bu inşaatlar nedeniyle su transferinin en erken gelecek yıl yapılabileceği belirtiliyor. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın "Barış Suyu Projesi" olarak gündeme getirdiği, DSİ'nin de yine aynı adla 1992 yılında başlattığı Manavgat Suyu Projesi 1999 yılı sonlarında tamamlanabildi.

Döviz kapısı olacak
Manavgat projesi, yıllardır Akdeniz'e akarak değerlendirilemeyen Manavgat Çayı'nın suyunu, hem Türkiye'ye yılda 300 milyon dolar gelir sağlamak hem de susuzluk çeken Akdeniz ülkelerine hayat vermek amacıyla 1992 yılında başlatılmıştı. Toplam 147 milyon dolar harcanarak gerçekleştirilen projeyle Manavgat Çayı'ndan 90 milyon metreküp de ham su elde edilebiliyor. İsrail ile söz konusu anlaşmanın görüşmeleri de yaklaşık 3 yıldır sürüyordu


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce