|

Kara propaganda esiri olmayız

Enerji Bakanı Fatih Dönmez; teknolojiden sağlığa, endüstriden ulaşıma her alanda söz sahibi olunması için Türkiye’nin nükleer enerjiye sahip olmak zorunda olduğunu söyledi. Nükleerle ilgili kara propagandaya dikkat çeken Dönmez, konunun magazinleştirilmesini eleştirdi.

Burak Karaca
04:00 - 6/07/2019 Cumartesi
Güncelleme: 00:58 - 6/07/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Fatih Dönmez
Fatih Dönmez

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye için nükleer enerjinin hem ileri teknoloji hem de çevresel politikalar açısından kritik olduğunu belirterek, "Nükleer enerjiyi sadece elektrik üretimi olarak görmüyoruz. Sağlık, endüstri, ulaştırma, haberleşme, uzay teknolojileri gibi ileri teknoloji alanlarda söz sahibi olmak, teknolojide üretim üssü olmak istiyorsak, nükleer enerjiyi Türkiye’ye getirmek zorundayız" dedi. Temiz Enerjinin Geleceği: Nükleerin Rolü Toplantısı'nda konuşan Dönmez, Akkuyu’nun temelinin atılmasıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük hedeflerinden birinin daha gerçeğe dönüştüğünü dile getirdi.

Türkiye’yle aynı dönemde nükleer enerji yolculuğuna başlayan Güney Kore’nin an itibariyle 24 reaktöre sahip olduğunu ve 4 reaktörün de inşasını sürdürdüğünü aktaran Dönmez, “Üstelik geliştirdikleri nükleer teknolojiyi ihraç edebilecek konuma geldiler. Biz ise nükleer teknolojiden yıllarca faydalanamadık. Şimdi kaybettiğimiz yılları telafi etmeye çalışıyoruz” dedi.

POPÜLER KÜLTÜRE KURBAN EDİLİYOR

Dünyanın nükleer enerjiden vazgeçtiğine yönelik ifadelerin eksik ve tek taraflı bakış açısıyla ortaya atıldığını söyleyen Dönmez, gelişmiş ülkelerin bu teknolojiden 70 yıl boyunca faydalandığını ve ömrünü dolduran santralleri kapattıklarını belirtti. Bugün dünyada 449 reaktörün aktif olarak işletildiğini ve 54 reaktörün de inşasının sürdüğünü anlatan Dönmez, şunları kaydetti: “Türkiye'nin yararına olan nükleer enerji konusu magazinleştirilerek popüler kültüre kurban ediliyor” dedi. Dönmez, Türkiye'nin 2030'a kadar elektrik talebinin bugünkünün yaklaşık iki katı artacağını vurguladı.

ÇİN İLE İŞ BİRLİĞİ

Dönmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çin’e resmi ziyaretinde iki ülke arasında, başta nükleer enerji, enerjinin diğer alanlarında da işbirliğinin arttırılması için görüşmeler gerçekleştirildiğini belirtti.

  • TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ
  • Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol da Türkiye için nükleer enerjinin son derece önemli bir opsiyon olduğunu vurguladı. Birol, “Uluslararası Enerji Ajansı olarak yenilenebilir enerjinin son derece önemli bir rolü olduğunu düşünüyoruz. Nükleer enerji iklim değişikliğini azaltmak için en önemli opsiyonlardan biri. Türkiye için nükleer enerjinin son derece önemli opsiyon olduğunu düşünüyorum. Enerjide yüzde 70 dışa bağımlıyız” dedi.

#Fatih Dönmez
#Nükleer
5 yıl önce