|

Kurban pazarında hareketlilik arttı

Kurban Bayramı yaklaşırken, kurbanlık pazarlarında hareketlilik hızlandı. Bu yıl büyükbaş hayvanlar 20-65 bin lira arasında satılırken, küçükbaşlar ise 4-6 bin liradan alıcı buluyor. Pazarda 3 yıl aradan sonra kıran kırana pazarlıklar tokalaşılarak yapılıyor.

Mesude Demirhan
00:00 - 1/07/2022 Cuma
Güncelleme: 15:00 - 1/07/2022 Cuma
Yeni Şafak
3 yılın ardından kurban pazarlarında tokalaşılarak kıran kırana pazarlıklar yaşanıyor.
3 yılın ardından kurban pazarlarında tokalaşılarak kıran kırana pazarlıklar yaşanıyor.

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurban pazarlarındaki hareketlilik artmaya başladı. Türkiye'de yıllık 960 bini büyükbaş, 2 milyon 850 bini küçükbaş olmak üzere, toplam 3 milyon 850 bine yakın hayvan, kurbanlık olarak kesiliyor. Pandemiden dolayı tokalaşarak pazarlık yapmak yasaklanmıştı. 3 yılın ardından kurban pazarlarında tokalaşılarak kıran kırana pazarlıklar yaşanıyor. Pazarlarda büyükbaş hayvanlar 20 bin TL ile 60 bin TL arasında, küçük baş hayvanlar 4 bin ila 6 bin lira arasında alıcı buluyor.

ÇADIR VE NAKLİYE FİYATI YÜKSELDİ

  • İstanbul'un en büyük kurbanlık satış noktası olan Sultangazi'de geçtiğimiz yıllarda çadır sayısı 600'lere kadar çıkarken bu yıl sayı 100’le sınırlı kaldı. Bu durumu maliyet artışına bağlayan besiciler, nakliye, çadır ve yem fiyatlarının bu yıl yükseldiğine dikkat çekiyor. Kurbanlık fiyatlarında bu yıl yüzde 100 ila yüzde 150 arasında fiyat artışları yaşandı. Besiciler ilgiden oldukça memnun. Ancak vatandaşlar fiyat artışından şikayetçi. Geçen yıl 17 bin liraya aldıkları kurbanın bu yıl 40 bin liraya çıktığını belirten vatandaşlar, fiyatlarda yüzde 150’lik artış yaşandığını söyledi.

ÜRETİCİYE DESTEK ARTMALI


Çocukluğundan buyana hayvancılıkla uğraşan 28 yaşındaki besici Kadir Dağ, geçen yıl Ağrı’dan 120 büyükbaş hayvan getirdiklerini bu yıl sayıyı 26’ya düşürdüklerini söyledi. Dağ, “Yem fiyatları 1 yılda 4 kat arttı. Çadır fiyatları da ikiye katlandı. Buna rağmen fiyatlar makul. Devletin üreticiye verdiği desteğin artırılmasını talep ediyoruz" dedi.

Kastamonu'dan 50 tane büyükbaş kurbanlık getiren Murat Topçu da pazara getirdikleri hayvanları 20 bin ila 60 bin TL arasında sattıklarını kaydederek, “2 çadırın maliyeti 80 bin lira. Hayvanların altına koyduğumuz tahta taban ile toplam maliyet 200 bin lirayı buldu. Maliyetleri mecburen fiyatlara yansıtmak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.


HAFTASONUNA MAL KALMAZ


Ordu’dan 50 büyükbaş hayvan getiren besicisi Zafer Korkmaz ise bu yıl İstanbul’a getirilen hayvan sayısının az olduğunu kaydederek, “Pazar gününe kadar tüm hayvanlar satılabilir. Kurbanlık almak isteyenler elini çabuk tutsun” dedi. Kırklareli'den 220 küçükbaş kurbanlık getiren Haydar Karakuzu da, büyükbaş hayvanların pahalı olması nedeniyle küçükbaş hayvanlara ilginin olacağını söyledi.


Dolandırıcılığa ‘kurban’ gitmeyin

  • Bayram yaklaşırken kurbanlık alacak vatandaşların hem pazarda hem de sanalda dolandırılmaması için dikkatli olmaları gerekiyor. İnternetten, sadece fotoğraflara bakarak kurban almanın riskli olduğunu söyleyen TÜKONFED Başkanı Aydın Ağaoğlu, internetten kurban alışverişi konusunda “kurban ayıplı olabilir’ uyarısında bulundu. Yeni Şafak’a konuşan Ağaoğlu, “Tüketici mutlaka büyükbaş hayvanın bilgilerini içeren pasaportunu istesin, pasaport bulundurma zorunluluğu var. Küçükbaşlarda da kulak küpesine dikkat etsinler. Satıcıdan mutlaka bir fatura ya da fiş istesinler” diye konuştu.



#​Kurban Bayramı
#Pandemi
#Sultangazi
#Zafer Korkmaz
#Kırklareli
#Haydar Karakuzu
#TÜKONFED
#Aydın Ağaoğlu
2 yıl önce