|

Markalı konutla A+’ya ulaştı

Markalı konut sektöründe faaliyet gösteren Nef’in kredi notu iki kademe birden yükselerek A+’ya ulaştı. Uluslararası kredi kuruluşu JCR tarafından verilen bu not, bugüne kadar Türkiye’de gayrimenkul-inşaat sektöründe faaliyet gösteren bir şirkete verilen en yüksek kredi notu olarak kayıtlara geçti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/06/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:14 - 2/06/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
 Nef’in kredi notu iki kademe birden yükselerek A+’ya ulaştı.
Nef’in kredi notu iki kademe birden yükselerek A+’ya ulaştı.

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur ile konut sektörünü ve Nef’in aldığı son kredi notuna dair gelişmeleri konuştuk. Uluslararası kredi kuruluşu Japon Credit Rating (JCR)’nin

Nef’in kredi notunun iki kademe birden yükselerek A+’ya çıkardığını açıklayan Erden Timur, “2015’te BB yatırım yapılabilir seviyedeydi notumuz. 2016’de B oldu. 2017’de A- oldu, bu sene A+ oldu. İki basamak birden artış çok zordur, hele böylesine zor bir dönemde... Bu bizim için tarihi bir başarı olduğu kadar sektör için de umut verici bir gelişme... Bugüne kadar Türkiye’de kredi notu alan gayrimenkul firmaları arasında böylesine yüksek bir kredi notuna sahip ikinci bir firma yok” dedi.


KASADA EN AZ 200 MİLYON NAKİT

Timur, JCR’ın not kararını değerlendirirken, “Son üç yılda 14 proje teslim ettik. Son 2,5 yılın en fazla konut teslimi yapan firmasıyız. Toplamda baktığınızda yaklaşık 5 bine yakın konut teslimi gerçekleştirdik. Her dönem bilançomuzda minimum 200 küsur milyon net nakit durur. Aslında bu kredi notu da onu gösteriyor, şirketin iki yıl içinde beş yıl içindeki bozulma riskini sana puanlıyor” dedi.

DÖRT YILDIR TAHVİL PİYASASINDAYIZ

Dört yıldır tahvil piyasasında olduklarını belirten Timur, şunları kaydetti: “Tahvil ihraç edebilen neredeyse tek gayrimenkul şirketiyiz. İlk tahvil ihracına çıkarken 225 milyon lirayla çıktık, sonrasında bunu 100 milyon liraya indirdik. Tahvil ihraç ederken, bu rakamı düşürerek ihraca devam edebilen ender şirketlerden biriyiz.”

SAT-PİŞMAN OL DÖNEMİ

Sektördeki fiyat dengeleriyle ilgili de bilgileri aktaran Erden Timur, bu noktada arsa fiyatlarıyla ilgili ilginç bir noktaya değinerek şunları anlattı: “Ben konut sektörüne girdiğimden bu yana hayatımdaki en ucuz arsa dönemini yaşıyoruz. Şu an 4 tane projemiz satışta. Projelerimiz belli bir noktaya geldikten sonra genelde başka bir projeye başlıyoruz. Kaynak anlamında sadece bireylerin değil kurumların da bu yönde ihtiyaçları oluyor. Dolayısıyla kimisi de arsasını satarak bu kaynak oluşturma ihtiyacını gideriyor. Bu dönemi ben sat-pişman ol dönemi olarak yorumluyorum.”

  • Yabancıya satış yüzde 30 arttı
  • Sektörde durgunluk tartışmalarının olduğu böylesi bir dönemde yabancıların konut almak için Türkiye’ye geldiğine de dikkat çeken Erden Timur, “Türkiye’de konut, döviz bazında hiç bu kadar uygun olmamıştı. O yüzden yabancıların yoğun bir ilgisi olduğunu çok net olarak söyleyebilirim. Yerliye satışta bir miktar yavaşlama yaşanıyor olabilir. Fakat yabancıya satışta yüzde 30’luk bir artış var” dedi.

Konutta kampanya doping oldu

Bu noktada yerliye satış konusunda “yüzde 20 indirim ve yüzde 0.98’lik faiz” kampanyasının da konut satışlarını canlandırdığına dikkat çeken Erden Timur, “Şimdi zaten konut fiyatları artmıyor. Seçimden sonra da piyasanın açılabileceği ihtimalini görenler “Biz en iyisi bu fırsatı kaçırmayalım” diyorlar. Kampanyada geçen sürede 2 bin adetlik satış olmuş galiba. Beklenti 15 Haziran’a kadar 9 milyar liralık satış. Ortalamaya baktığımızda 800 bin TL’den yaklaşık 11 bin adet konut ediyor. 41 firma katılmıştı. Bu da firma başına günde 7-8 satış anlamına geliyor ki kampanyaya katılan firma sayısı 60’a yükseldi bildiğim kadarıyla” dedi ve ekledi: “Bu ilgi devam ederse belki kampanya süresini uzatabilirler.”

#Konut
#Ev
#Ticaret
6 yıl önce