|

Marmara ulaşım ağında sona gelindi

Marmara’yı rahatlatacak otoyol ağında sona gelindi. Marmara Denizi etrafında ring yapacak üç projeden biri olan Kuzey Marmara Otoyolu, Çatalca-Kınalı ile İzmit-Akyazı hariç tamamlandı. Yüzde 95’i biten İstanbul-İzmir Otoyolu’nun ise 29 Ekim 2019’da açılması planlanıyor.

Burak Karaca
04:00 - 23/03/2019 Cumartesi
Güncelleme: 00:51 - 23/03/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Çanakkale 1915 Köprüsü
Çanakkale 1915 Köprüsü

Türkiye’nin son yıllarda ağırlık verdiği ulaştırma ve alt yapı yatırımları göz kamaştırıyor. Türkiye’nin en kalabalık alanı olan Marmara Bölgesi’nde araç trafiğini en aza indirecek otoyol projelerinde sona yaklaşıldı. Marmara Denizi etrafında ring oluşturacak şekilde planlanan üç projeden en önemlisi Kuzey Marmara Otoyolu ile bölge dışından gelen araçların şehir trafiğine karışması engelleniyor. İstanbul başta olmak üzere proje güzergahındaki kentlerin trafiği bu şekilde azaltılacak. Bunun dışında 1915 Çanakkale Köprüsü'nü de içerisinde barındıran Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi de sürüyor. Bu proje ile İstanbul’un, Avrupa ve Anadolu arasında üstlendiği ağır transit trafik yükü hafifleyecek. İstanbul-İzmir otoyolu projesi ise ülkenin önemli sanayi şehirleri arasındaki seyahat süresini en aza indirecek.


KUZEY MARMARA'YA 1,9 MİLYAR $

Toplamda 6 etaptan oluşan Kuzey Marmara Otoyolu’nun 3 etabı Avrupa Kıtası’nda diğer 3 etabı ise Asya Kıtası’nda bulunuyor. Kınalı-Yassıören, Yassıören-Odayeri, Habibler-Hasdal, Kurtköy-Liman, Liman-İzmit ve İzmit-Akyazı etaplarından oluşan 398 kilometre uzunluğundaki dev projede Kınalı ile Çatalca arasındaki yaklaşık 27 kilometrelik otoyolun inşası devam ediyor. Bunun dışında Liman-İzmit ve İzmit Akyazı arasındaki otoyol inşaatı da sürüyor. Bunun dışında kalan bölümlerde çalışmalar tamamlandı.


YAVUZ'LA OSMANGAZİ KAVUŞTU

Dev projenin son olarak 4’ncü kısım olan Kurtköy-Liman arasının açılışı geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilerek, Yavuz Sultan Selim ile Osmangazi Köprüsü arasında kesintisiz ulaşım sağlandı. Sakarya Akyazı’dan Tekirdağ Kınalı’ya uzanan 398 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyolu’na toplam 1 milyar 900 milyon dolarlık (5 milyar 547 milyon TL) yatırım gerçekleşti.

İSTANBUL-İZMİR OTOYOLU 29 EKİM’DE AÇILIYOR

Gebze’den başlayarak Bursa ve Balıkesir üzerinden devam eden O-3 İstanbul-İzmir otoyolun çalışmalarında da son viraja gelindi. Yüzde 95’i tamamlanan ve İstanbul'u, Türkiye'nin diğer büyük sanayi kentleri arasında yer alan İzmit, Bursa, Balıkesir, Manisa üzerinden İzmir'e bağlayan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, ülke nüfusunun yaklaşık yarısının yaşadığı coğrafyaya hizmet veriyor.

Yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yapım ve işletme çalışmaları devam eden proje, 384 kilometresi otoyol, 42 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere, 426 kilometrelik güzergahı kapsıyor. İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım sorununa çözüm getirecek olan ve iki şehrin arasındaki ulaşım süresini 3,5 saate düşürecek olan İstanbul-İzmir Otoyolu projesinin 29 Ekim 2019'da tamamlanması bekleniyor.

ÇANAKKALE 1915 KÖPRÜSÜ 2022'DE

Büyük bir ulaşım ağının ortasında kalacak İstanbul’un yeni yollara kavuşması için atılan adımlardan biri de 18 Mart Çanakkale Köprüsünü de barındıran Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir otoyolu. Toplam 394 kilometrelik güzergahta 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale

Otoyolu Projesi ise planlanan otoyolun orta kesimindeki 88 kilometrelik proje olacak. Çalışmaların tamamlanmasıyla Trakya ile Anadolu’dan gelen otoyolu, Çanakkale Boğazı’nda dünyanın en uzun asma köprüsüyle birleştirecek. Toplam 10 milyar 324 milyon liralık bu projenin 18 Mart 2022’de açılması planlanıyor.

  • Turizme katkı sunacak
  • Türkiye’nin ulusal kalkınma hamlesinin belgesi niteliğindeki Vizyon 2023 Master Planı’nda öngörülen yurt sathında karayollarının iyileştirilmesi hedefinde önemli bir rol oynayacak. Projeler tamamlandığında Avrupa ülkeleri, Balkanlar ve özellikle Yunanistan ve Bulgaristan ile ticari ilişkilerin yanı sıra kültürel etkileşim de olumlu etkilenecek. Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu’nun, Gebze-İzmir Otoyolu’na Balıkesir civarında bağlanması ile İzmir, Aydın, Antalya gibi turizm merkezlerinin Avrupa ülkeleri ile arasındaki mesafe kısalacak ve turizm sektöründe gelişme sağlanacak.
  • Projeler neyi değiştiriyor?
  • Söz konusu üç projenin tamamlanmasıyla Marmara Bölgesi’ni çevreleyen otoyol zincirinin halkaları birleşecek. Bu sayede İstanbul’un, Avrupa ve Anadolu arasında üstlendiği ağır transit trafik yükü hafifleyecek. Batı Anadolu boyunca halen İstanbul merkezli Batı-Doğu aksı üzerinde yoğunlaşan trafik yükü dengelenmiş olacak. Daha hızlı ve daha düşük maliyetli yük taşımacılığı, üretken nüfus barındıran bu bölgelerimizin sadece ekonomik faaliyetlerini değil, sosyal bağlarını da güçlendirecek. Proje’nin hizmete girmesiyle birlikte, taşıt işletme maliyetleri ve yolculuk süresi açısından kazanımlar sağlanacak. Yük taşıyan araçların ulaşım kısıtlamasının kalkmasıyla ithalat ve ihracatımızdaki zaman maliyeti azalacak.
#Marmara Otoyolu
#Çatalca-Kınalı
#İzmit-Akyazı
5 yıl önce