Meclis'in gündemi 'çevre' teklifi

Uğur Duyan
04:00, 25/11/2024, Pazartesi
Yeni Şafak
Meclis'in gündemi 'çevre' teklifi
Arşiv

TBMM Genel Kurulu, bu hafta Köy Kanunu dahil pek çok alanda değişiklik öngören 'çevre paketini' görüşecek.

AK Parti tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz hafta Bayındırlık Komisyonu'ndan geçen 26 maddelik teklifle; kentsel dönüşüm süreçleri hızlandırılacak. Denetimsiz yerleşme ve yapılaşmanın yol açabileceği zararlarının da önü alınacak. Bu çerçevede, çeşitli nedenlerle binalarını yapamayan veya taksitlerini ödeyemeyen hak sahiplerine ek süre tanınacak. Bu yılsonunda önce süreleri dolacak olan hak sahiplerine binalarını yapmaları veya taksitlerini ödemeleri için 31 Aralık 2028 tarihine kadar ek süre verilecek.

Teklifte, yapı denetim ve güneş enerji santrallerine ilişkin düzenlemeler yer alıyor. Buna göre, köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazların da hızlı dönüşümü sağlanacak. Bina yapmayanlara ya da taksitlerini ödemeyen hak sahiplerine 31 Aralık 2028'e kadar ek süre tanınacak.


ARAZİ TESLİMİNDE KDV ALINMAYACAK

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nca yapılan arsa ve arazi teslimleri de Katma Değer Vergisi'nden muaf tutulacak. Vatandaşların mülkiyet hakkının, gerektiğinde başka parsellere taşınabilmesi sağlanacak. Hak sahibine bu çerçevede, 'İmar Hakkı Aktarım' hakkı tanınacak. Böylece etrafındaki parsellerde arazi ve arsa düzenlemelerin tamamlanmamış olan alanları hak sahiplerine kolaylık tanınacak. Anayasa Mahkemesinin kararı doğrultusunda değer artış payı oranına ilişkin yeni düzenlemelerde yapılacak. Yapı denetim kuruluşu hakkında idari müeyyidelerden bir veya birden fazla ceza verilmesi gerekmesi halinde uygulanacak idari para cezası tutarı 50 bin liradan az olmayacak.



TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türkiye'nin ihtiyacı olan bilgileri gençlerimize öğreteceğiz
Gündem
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türkiye'nin ihtiyacı olan bilgileri gençlerimize öğreteceğiz
GES ve RES yatırımcısına teşvik
Ekonomi
GES ve RES yatırımcısına teşvik
Torba yasa teklifi Meclis'e geliyor: Yüz binlerce kişinin prim borcu silinecek
Ekonomi
Torba yasa teklifi Meclis'e geliyor: Yüz binlerce kişinin prim borcu silinecek

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026