|

Milyar dolarlık yatırım

“Petrokimya Endüstri Bölgesi” ilan edilen Adana Yumurtalık’ta milyar dolarlık yatırımın temeli atılıyor. Rönesans Holding ve Cezayirli Sonatrach, 1 milyar dolarlık ortaklık için Rekabet Kurulu’na başvurdu. Fabrikanın temeli seçimden hemen sonra atılacak.

İbrahim Acar
04:00 - 19/03/2019 Salı
Güncelleme: 01:03 - 19/03/2019 Salı
Yeni Şafak
Mustafa Varank proje ile ilgili bilgi aldı.
Mustafa Varank proje ile ilgili bilgi aldı.

Enerji alanındaki yatırımlara ağırlık veren Türkiye, dev bir petrokimya tesisi için gün sayıyor. Adana’nın Yumurtalık ilçesinde ilan edilen Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde 3 milyar dolarlık yatırımın ilk adımı atılıyor. Rönasans Holding’in Cezayirli Sonatrach ile birlikte 1 milyar dolarlık yatırımla kuracağı petrokimya fabrikasının temeli seçimden hemen sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı bir törenle atılacak.

BAKAN KURUM VE ERMAN ILICAK BİRLİKTE DUYURACAK

Türkiye’nin petrokimya üretim merkezi olacak “Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi”nin tanıtımı için Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak Pazar günü Adana’da birlikte yapacak. Yumurtalık’taki Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde dev fabrikanın kurulacağı alandaki son incelemeleri yapacak olan Bakan Kurum ve Ilıcak, tesisin temelinin ne zaman atılacağı sorusuna da cevap verecek.

REKABET KURULU’NA ORTAKLIK BAŞVURUSU DÜN YAPILDI

Dev yatırımla ilgili dün önemli bir gelişme yaşandı. Rönesans Holding ve Sonatrach, ortak girişim kurmak için Rekabet Kurulu’na başvurdu. Kurulacak ortak girişim şirketi, Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi'nde polipropilen üretim tesisi kurmak, polipropilen üretimi ve satışı yapmak üzere kurulacak.

YATIRIM İÇİN GÜÇBİRLİĞİ

Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan duyuruya göre petrol, Rönesans Halding’in şirketi petrokimya ve petrol ürünleri pazarında faaliyet gösteren yüzde 100 iştiraki RNS Ceyhan Petrokimya Endüstriyel Yatırım AŞ ile Sonatrach’a ait Sonatrach Petroleum Investment Corporation B.V. kuracağı ortaklıkla birlikte yatırım yapacak. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Adayı Hüseyin Sözlü, Adana’nın uluslararası yatırımda çekim merkezi ve üretim üssü olmasını sağlayacak planlamaları tamamladıklarını söyledi.


SEÇİMDEN SONRA TEMELİ ATILACAK

10 yıl içinde 10 milyar dolarlık yatırımla 250 bin kişiye istihdam sağlayacak projelerin önünü açtıklarını müjdeleyen Hüseyin Sözlü, “Cumhurbaşkanımız, daha önce müjdesini vermişti. Cezayirli yatırımcılar, Türkiye’den Rönesans Enerji ile birlikte Yumurtalık ilçemizde 1 milyar dolarlık petro kimya tesisi kuruyor. Seçimlerden hemen sonra Cumhurbaşkanımız tarafından bu önemli yatırımın temeli atılacak. Petro kimya tesisleri, beraberinde bu alanda yeni fabrikaları ve sanayi tesislerini de bölgemize getirecek” dedi.

SIRADA ÇİNLİ FİRMANIN 2 MİLYAR $’LIK YATIRIMI VAR

Ayrıca Çin sermayesinin de yine Yumurtalık ilçesinde 2 milyar dolarlık enerji yatırımına giriştiğini belirten Sözlü, “Ülkemizin elektrik ihtiyacının bir bölümünü karşılayacak termik santral projesi de inşaat süresince Adana’nın ekonomisine büyük canlılık getirecek. Önümüzdeki 10 yılda 10 milyar dolarlık yatırımı Adana’mıza kazandırmış olacağız. Bu sayede 250 bin insanımıza iş imkanı, çalışma ortamı sağlayacağız” diye konuştu.

YATIRIMCININ ÖNÜNE KIRMIZI HALI SERDİK

Adana’ya yatırım gelmesi için girişimcilerin önüne adeta kırmızı halı serdiklerini ifade eden Başkan Hüseyin Sözlü, yabancı sermayeli 3 milyar dolarlık petro kimya ve enerji yatırımının Yumurtalık ilçesinde gerçekleştirileceğini, hem Türkiye hem de kent ekonomisine büyük canlılık getireceğini vurguladı.

#Adana Yumurtalık
#Rönesans Holding
#Sonatrach
5 yıl önce