|

Soğutma sektöründen Afrika’ya sıcak satış

Soğutma sanayi şirketi Cantek Group Antalya’dan yapılan ticarette dış pazarlara hız verdi. Türkiye’nin Afrika açılım politikasının ihracatı arttırdığını belirten Cantek Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca, şirketin akıllı sistemlerini bugün 45 ülkeye ihraç ettiklerini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/05/2016 Salı
Güncelleme: 20:19 - 30/05/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Soğutma sanayi ve gıda saklama sistemler sektöründe faaliyet gösteren Antalya merkezli Cantek, geliştirdiği yeni teknolojilerin Antalya'dan dünya pazarlarına ihracına hız verdi. Bugün 45 ülkeye ihraç gerçekleştirdiklerini aktaran Cantek Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca, cirolarının yarısını ihracattan sağladıklarını ve özellikle Afrika pazarından olumlu geri dönüşler olduğunu söyledi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yurt dışı gezilerine de dikkat çeken Karaca, seyahatlerin ülkeye çok olumlu bir katkı sunarak sektör için güven tazelediğini ve sektörün önünü açtığını söyledi. Bu şekilde reelde


Afrika pazarına yöneldiklerini, paylaşan Karaca, “Cumhurbaşkanımızın Afrika'da gösterdiği duruştan Afrikalı çok etkileniyor. O bölgelerde inanılmaz aksiyon alıyorlar” diye konuştu.



GIDA SAKLAMA KONUSUNDA LİDERLİK YAPACAĞIZ


2016 yılının Ortadoğu, Arap yarımadası ve Afrika ile Orta ve Güney Amerika pazarlarının yanı sıra Avrupa'da da etkin olacakları bir yıl olacağını söyleyen Karaca “Afrika pazarı özellikle gıda saklamasında çok deneyimsiz. Biz burada liderlik yapacağımıza inanıyoruz. Fas pazarında önemli projelerimiz var. Çad'da ülkenin en büyük et işleme tesisini yapıyoruz. Öte yandan Sudan'da, Moritanya'da projelerimiz var. Hindistan pazarında etkinliğimiz artıyor" ifadelerini kullandı.



AKILLI SİSTEMLE %72 TASARRUF


Akıllı soğutma sistemleri sayesinde elektrik kullanımında yüzde 72'ye varan tasarruf sağlanacağını ifade eden Karaca, “Türkiye'de soğuk depo sistemleri yılda 1,5 milyar dolarlık elektrik tüketiyor. Yüzde 20 tasarruf yapsak en az 30 organize sanayi bölgesinin yıllık elektrik tüketimi kadar bir tasarruf sağlamış oluruz” dedi. 45 ülkeye akıllı soğuk depo sistemleri ihraç ettiklerini belirten Karaca şunları söyledi: "Orta ve Güney Amerika'dan Hindistan'a, Çin'e kadar, Kuzey Afrika'dan Arap yarımadasına, Afrika'ya kadar uzanan alanda, ciromuzun yarısını artık ihracattan sağlıyoruz."







ELMADAN KAYIP 3 MİLYAR $


Karaca, üçüncü büyük elma üreticisi olmamıza rağmen depo sistemlerinin gelişmemesi nedeniyle ürünü ihraç edemediğimizi ve 3 milyar dolar kaybettiğimizi söyledi. "Elma 1 doların üzerine çıkmıyor" diyen Karaca şunları kaydetti: "Avrupada, Amerika'da elma 2-4 dolar arasında fiyat buluyor. Buralarda soğuk gıda saklamanın yüzde 95'i atmosfer kontrollü. Yılda 70 milyon ton elma üreten Çin'de bu oran yüzde 30'larda. Türkiye'de ise yüzde 1,5'ler düzeyinde."


#Cantek Group
#Soğutma sektörü
8 yıl önce