|

Sosyal medyaya noter tasdikli delil

Vatandaşların sıkça şikayet ettiği internette suç unsuru taşıyan paylaşımlar, bizzat kullanıcılar tarafından tespit edilebilecek. Sosyal medyada gördüğünüz bir paylaşımı, ilgili kişiler silmeden anında kaydedebilecek ve haklarınızı arayabileceksiniz. Noterler Birliği, öncülüğünde yerli teknoloji ile geliştirilen sistem, mağduriyetleri gidermeyi amaçlıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/03/2016 Pazartesi
Güncelleme: 20:34 - 6/03/2016 Pazar
Yeni Şafak

Türkiye Noterler Birliği'nin (TNB) girişimiyle hayata geçirilen tespit sistemi sayesinde vatandaşlar, sanal ortamda suç unsuru taşıdığını düşündüğü her türlü paylaşım ve yazışmayı anında kayıt altına alabilecek. 'Elektronik Ortamda Tespit' uygulamasıyla sosyal medya ve internet sitelerinde görülen bir işlemin kaydı yapılabilecek. Örneğin internette hakkınızda olumsuz bir paylaşımda bulunuldu ise mahkemeye başvurmak için ilgili ekran görüntüsünü TNB'nin sitesine ekleyebileceksiniz. Bu sistemle, özellikle kısa süre içinde silinme ihtimali olan içerikler de önlenmiş olacak. Kısacası, kendi delilinizi anında oluşturacaksınız. Aynı zamanda bilgisayar, cep telefonu ya da tablet bilgisayar gibi her türlü donanımdaki verilerin de tespiti mümkün olacak.



SİSTEM NASIL İŞLİYOR ?

Öncelikle vatandaşların TNB'nin sitesinden kendilerine bir hesap oluşturması gerekiyor. Tespit edilen ekran görüntüsü ve içeriği bu hesaba kaydediyorsunuz. Sonrasında, internet üzerinden size verilen kayıt numarası ile seçeceğiniz bir noterden yine online randevu alıp, işleminizi burada onaylatıyorsunuz. Böylece internet ortamında kendi delilinizi mahkemeye başvurmak üzere oluşturmuş oluyorsunuz. TNB'nin girişimi ile tümüyle yerli mühendislerin geliştirdiği sistemin ayrıntılarını Başkan Yunus Tutar güncel örnekleriyle paylaştı.



Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşım ve yazışmaların son günlerde çok gündemde olduğunu, bu tip ihtilaflarda delile ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Tutar, “Birisi sosyal medyada sizin hakkınızda bir paylaşımda bulunmuş, dava açacaksınız, bunun için delil olarak noter tespit tutanağı kullanacaksınız ancak siz notere gidene kadar yazan kişi bunu silebilir. Ekran görüntüsünü alsanız bile delil olarak kullanılamayabilir. İşte elektronik ortamda tespit bu gibi durumlarda kullanılabilecek” bilgisini verdi.



SİLİNMEDEN KAYIT YAPABİLİRSİNİZ

“Noterleri 7/24 hizmete açıyoruz” diyen Yunus Tutar, “Sistem arka planda her adımı kaydediyor, hangi sayfayı açtınız, nereyi tıkladınız gibi tüm bilgiler kaydediliyor. Bu veriler, değiştirilemez bir şekilde TNB Bilgi Sistemlerine kaydediliyor” dedi.Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren noterlik işlemlerinin elektronik ortamda yapılması imkanını getiren düzenleme ile noterlik işlemlerinin tek merkezden ulaşılabileceği bir merkezi e-arşiv oluşturuluyor.



Online kağıtsız noterlik belgesi

Elektronik ortamda hazırlanan noterlik belgesi ıslak imza yerine e-imza ile imzalanarak elektronik belge hazırlanabilecek. Noter belgesi kağıt ortamında olduğu gibi elektronik ortamda da e-belge olarak geçerli olacak. TNB Başkanı Yunus Tutar, “Vatandaşlarımız artık TNB web sitesi (

) üzerinden işlem yapmak istediği noterliği seçerek noter randevusu alabilecekler. Aynı zamanda noter işlemleri için gerekli belgelerini notere gitmeden online göndererek işlemlerin ön hazırlığını yaptırabilecekler” diye konuştu. Tutar, “İmza onaysız gerçekleştirilen ihtarname, ihbarname, çeviri gibi işlemler artık elektronik imza ile noterliğe gelmeden yapılabilecek” dedi.



#TNB
#e-arşiv
#Sosyal medya
8 yıl önce