|

Taklitlerin cirosu 100 milyar dolar

Yeni Şafak
00:00 - 21/07/2002 Pazar
Güncelleme: 11:33 - 20/06/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------

---------------------- manset ---------------------

----------------------- spot ------------------------------------------------ spot -------------------------

Dünyaca ünlü markaların taklit üretimi ve satışında Avrupa'da ilk sırada olduğu belirtilen İtalya, marka taklitçilerine karşı savaş açtı.

Versace, Fendi, Christian Dior, Louis Vuitton, Lacoste, Rolex gibi lüks markaların sahtelerinin sokaklarda çok ucuz fiyatlara satışının son yıllarda oldukça artması hem endüstri dünyasını hem de hükümetleri zorunlu önlemler almaya itti. Dünyada taklit marka satışının yıllık cirosunun 100 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor. İtalyan Endüstri Bakanı Antonio Marzano, marka taklitçilerine karşı 12 büyük kentte soruşturma savcılarının görevlendirileceği özel bölümler açacaklarını bildirdi.

İtalya'da taklit marka işinden yılda 3-5 milyar Euro'luk ciro yapıldığı belirtilirken; hükümetin en başta kaçak işçi çalıştırmaktan dolayı devletten kaçırılan vergileri önlemek istediği kaydediliyor.

İtalya'da en fazla taklidi yapılan markaların, Louis Vuitton, Prada, Gucci, Versace, Rolex, Nike, Ralph Lauren ve Calvin Klein olduğu söyleniyor. İtalya'da orijinali 175-350 Euro olan Fendi ayakkabılarının taklitlerinin 35 Euro'ya, yaklaşık 500 Euro olan Louis Vuitton çantalarının 30 Euro'ya, 150-350 Euro arasında değişen Chirsitian Dior gözlüklerinin 40 Euro'ya, 2-3 bin Euro olan Rolex saatlerin 60 Euro'ya sokaklarda satıldığı belirtiliyor.

Taklit video kaset, dvd, cd gibi elektronik malzemeler ise en fazla taklidi yapılan ürünler olarak gösteriliyor. İtalyan endüstri adamları, sahte marka satışını önlemek için alıcı vatandaşların da cezalandırılması gerektiğini savunuyor.

İndicam adlı bir araştırma şirketinin verdiği rakamlarda, dünyada taklit marka üretimden toplam cironun 100 milyar doları bulduğu ve 100 bini Avrupa'da olmak üzere 250 bin kaçak işçinin bu dalda çalıştırıldığı açıklandı.

Taklit marka üretiminin yüzde 70'i Tayland, Kore, Çin ve Tayvan'da gerçekleşirken, yüzde 30'unun İtalya, İspanya, Türkiye ve Fas'ta yapıldığı ifade edildi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
22 yıl önce