|

Trump etkisi 400 milyon $

Dünya ticaretini sekteye uğratacak ABD, Çin ve AB arasındaki ticaret savaşı, Türkiye otomotiv ihracatının hızını kesemeyecek. Bu rekabetin Türk otomotiv sanayisine etkisi beklenenden daha az olacak. 30 milyar dolarla Türkiye ihracatının lideri durumundaki sektör, geçtiğimiz yıla göre 400 milyon dolarlık kayıpla ABD'ye ihracatını 1 milyar dolarla kapatmayı planlıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:37 - 9/07/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

Türk otomotiv sanayisi ABD, AB ve Çin arasında başlayan ve otomotivide kapsayan ticaret savaşının Türkiye'ye olan etkisini araştırdı. Rekabetin Türkiye'ye etkisi 400 milyon dolar çıktı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK OTOMOTİV İTHALATÇISI

Raporda ABD'nin dünyanın en büyük otomotiv ithalatçısı olduğu belirtilirken, "Ülkenin 87 faslındaki ithalatı 2017 yılında 295 milyar dolar olarak gerçekleşirken, sadece 8708 faslındaki ithalatı da 66,6 milyar dolar olmuştur. Ülke otomotiv ithalatının 180 milyar dolarını binek otomobiller oluşturmaktadır. ABD’nin eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ithalatı da 26,5 milyar dolardır. Ülkemizin ABD’ye yönelik otomotiv ihracatı 2011 yılında 890 milyon dolar, 2012 yılında 853 milyon dolar olarak gerçekleşirken, sonraki iki yılda gerileme göstermiştir. 2015 yılında ABD’ye yönelik otomotiv ihracatımız yüzde 65 artmış ve 779 milyon dolara yükselmiştir. ABD’ye yönelik otomotiv ihracatımız 2016 yılında 701 milyon dolar, 2017 yılında ise yüzde 101 artışla 1 milyar 408 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir" denildi.

YAN SANAYİDE SORUN YOK

Ticaret savaşının sıcağı sıcağına olan etkileride raporda yer alırken raporda şu şekilde yer aldı: "2018 Ocak-Mayıs döneminde ise ABD’ye yönelik otomotiv ihracatımız yüzde 9 gerilemiş ve 406 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde ABD’ye yönelik yan sanayi ihracatımız yüzde 41 eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatımız yüzde 75 artarken, binek otomobiller ihracatımız yüzde 49 gerilemiştir. Yılsonunda ABD’ye yönelik otomotiv ihracatımızın 1 milyar doların üzerinde gerçekleşmesi beklenmektedir. Sonuç olarak ABD otomotiv ihracatımızda son dönemdeki en önemli alternatif pazarlarımızdan birisi konumunda yer almaktadır. ABD 2017 yılında en fazla ihracat yapılan 6. ülke konumunda yer almış ve otomotiv ihracatımızdan yüzde 5 pay almıştır. ABD’nin otomotiv ithalatına yönelik açmış olduğu soruşturma neticesinde getirilebilecek engeller ve ilave gümrük vergileri bu ülkeye yönelik otomotiv ihracatımızı doğrudan olumsuz etkileyecektir."

OSD: DEVLET ÖNLEM ALMALI

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün de ABD'nin gümrük vergileriyle ilgili konuştu. Yenigün,"ABD’nin son dönemde ithalata yönelik korumacı duvarları yükselten politikaları önümüzdeki dönemde uluslararası ticaretin alıştığımız çizgilerin dışına çıkacağının ciddi göstergeleridir. Türkiye’nin politikaları yakından takip ederek, gereken önlemleri reel sektörün görüşünü alarak zamanında alması son derece önemlidir" açıklamasında bulundu.


Türkiye Avrupa'ya alternatif olabilir

Öte yandan Alman otomotiv sanayisinin ABD'nin ardından alternatif pazarlara yöneleceği düşünülüyor. Türkiye'nin kaliteli ve maddi açıdan avantajlı olan otomotiv sanayisinin en büyük müşterilerinden Volkswagen ve Mercedes gibi Alman markaların yatırım yapabileceği düşünülüyor. 2017 sonuçlarına göre Türkiye'nin otomotivdeki en büyük müşterisi 3 milyar dolarla Almanya olurken, yine 5 miyar dolarlık otomotiv ihracatında Almanya liderliği elden bırakmadı.

#ABD
#Çin
#AB
#Türkiye
6 yıl önce