|

Türkiye’de olmak istiyoruz

Suudi Aramco, Türkiye’de yatırım peşinde. Dünya Enerji Zirvesi için geldiği İstanbul’da sorularımızı cevaplandıran Aramco CEO’su Amin Nasser, Türkiye’de yatırıma çok yakın olduklarını söyledi. Nasser, sıfırdan yatırım yapabileceklerini de kaydetti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/10/2016 Wednesday
Güncelleme: 22:57 - 11/10/2016 Tuesday
Yeni Şafak

23. Dünya Enerji Kongresi için İstanbul'a gelen isimlerden biri de dünyanın en büyük enerji Şirketi Suudi Aramco'nun Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Amin Nasser oldu. Zirvenin ikinci gününde Türk inşaat firmalarıyla mutabakat zaptı imzalayan şirket CEO'su ardından da sorularımızı cevaplandırdı. Toplantının bütün gazetecilere açık olan bölümünde 10 dakikasını soru cevaplara ayıran Nasser, Türkiye'de yatırım için ön görüşmelerde bulunduklarını ve petrol rafine işi ile dağıtım alanıyla ilgilendiklerini söyledi. Türk yetkilileriyle toplantılar yapacaklarını anlatan Nasser, akaryakıt dağıtımı ve rafinesiyle her zaman ilgilendiklerini söyledi.



ÖNCELİK SATINALMA VE ORTAKLIK KURMADA


Nasser, görüşmelerde önceliklerinin satın alma veya ortaklık şeklinde olabileceği işaretinde bulundu. Nasser, şu bilgileri verdi: “Görüşmeler yürütüyoruz. Sonuç almazsak sıfırdan yatırım da yapabiliriz. Türkiye bizim için önemli bir piyasa ve Türkiye'de olmak istiyoruz. Bunun için de farklı fırsatları değerlendiriyoruz. Bazıları günde 200 bin varil kapasitesinde, bazıları daha yüksek. Türkiye'deki fırsatlar üzerinde mutabakat sağlama sürecine başlayıp başlayamayacağımızı göreceğiz.”



TÜRKİYE BİZİM ÇOK YAKIN PARTNERİMİZ


Basına açık olan toplantının ardından Aramco yöneticileri, mutabakat zaptı imzaladıkları 18 Türk Şirketi'nin yetkilileriyle yemekte bir araya geldi. Yemeğin ardından bu sefer bireysel olarak CEO'su Nasser'e ses kayıt cihazımızı uzattım. Konu yine yatırımdı. 78 milyon nüfusu ve trafiğe kayıtlı yaklaşık 21 bin aracı olan canlı bir Pazar olduğunu hatırlattığımız Amin Nasser, Türkiye ile Suudi Arabistan'ın çok yakın iki partner olduğunu ve mutlaka karşılıkla yatırımlarla işbirliklerini güçlendireceklerini anlattı.


Nasser, “Aramco her zaman Türkiye'ye yatırım yapmayı düşünür. Hangi yatırımın ne zaman olacağını konusu şimdilik belle değil. Biz bir kamu şirketiyiz. Buna karar verecek olan iki ülke yöneticileridir. Ne zaman bir anlaşma olursa biz de en kısa zamanda bu yatırımı gerçekleştiririz. Çünkü Türkiye bizim çok önemli bir partner” dedi.



ABD RİSKİNE NE DEDİ?


Suudi Arabıstan şirketleri için son zamanlarda öne çıkan en büyük risk ABD'nin bu ülkeyi 11 Eylül saldırısından sorumlu tutmasına dönük adımı oldu. Bunun Aramco için risk teşkil edip etmediğini de CEO Nasser'e sorduk. Ancak Nasser, ABD'deki yatırımlarında herhangi bir risk görmediklerini ve bu ülkeyle gayet iyi ilişkileri olduğunu belirtti. ABD merkezli bir şirketleri olduğunu ve şirket üzerinden yatırımlarını yürüttüklerini ifade eden Nasser, şimdilik herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını anlattı.



Aramco'dan iş vizesi aldılar


Saudi Aramco, 18 Türk inşaat firmasıyla ayrı ayrı mutabakat zaptı imzaladı. İmzalanan bu mutabakat zaptları Türk şirketlerinin Saudi Aramco'nun çeşitli projelerinde ihaleye girmesini sağlayacak. Enerji Bakanı Berat Albayrak, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid Al-Falih ve Türk Arap İş konseyi Başkanı Yusuf Cevahir'in de katıldığı toplantıda mutabakat zaptı imzalayan Türk şirketlerinin isimleri şöyle: AGE İnşaat, STFA Deniz İnşaat, Doğuş İnşaat, Dorçe Yapı, Enka İnşaat, GAP İnşaat, Fernas İnşaat, İlk İnşaat, Kolin İnşaat, Metag İnşaat, Nurol İnşaat, Üstay Yapı, Taca İnşaat, TAV İnşaat, Tekfen İnşaat, Yapı Merkezi, Yüksel İnşaat ve Zafer İnşaat,






İlişkimize ivme kazandıracak


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Saudi Aramco ve 18 Türk şirketi arasında bugün imzalanan mutabakat zaptlarının, iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendireceğini belirterek, “Bu imzalar önümüzdeki dönemde ilişkilerimize daha da ivme kazandıracak. Özellikle geçen yıldan itibaren her geçen gün ivme kazanan iki ülke ilişkileri daha iyi bir noktaya doğru ilerliyor” dedi.Türkiye'nin büyümeye ve yatırımlara devam edeceğini vurgulayan Albayrak, "Türkiye, bölgesel bir pazar ve ortak olmaya devam edecek. Suudi dostlarımıza, kardeşlerimize teşekkür ediyorum" dedi.



Türk şirketleriyle çalışmak istiyoruz


Suudi Bakan Halid Al-Falih de bu mutabakat zaptlarının gelecekteki birçok sermaye projesi için yasal çerçeve oluşturacağını dile getirdi. Türkiye'nin gelişmesini gördüğünü ve bundan mutluluk duyduğunu dile getiren Al-Falih, “Türkiye ve Suudi Arabistan ilişkilerinin daha güçlü olmasını temenni ediyoruz. Suudi 2030 Vizyonu kapsamında Türk şirketleriyle birlikte çalışmak istiyoruz. Suudi Arabistan belki de yüzlerce milyar dolar yatırım yapacak, bugünkü anlaşmaların önümüzdeki yıllardaki projeler için hazırlık olacak" diye konuştu.





#Dünya Enerji Kongresi
#Suudi Aramco
8 years ago