|

Üretim arttığı halde fiyatlar uçtu

Kırmızı et üretimi geçen yıl yüzde 25 artmasına rağmen, tüketici fiyatlarının aşırı artmasına büyük tepki var. 2014’te 1 milyon ton olan kırmızı et üretimi geçen yıl 1 milyon 254 bin tona çıktı. Buna rağmen et fiyatları 60 liraya dayanınca hükümet piyasaya müdahil olma kararı aldı. Fiyatları dengelemek için atılan adımdan vatandaş memnun.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 00:01 - 28/01/2016 Perşembe
Yeni Şafak

60 milyon adete dayanan canlı hayvan sayısıyla bölgenin en önemli besi merkezlerinden biri olan Türkiye; yılda 1 milyon 250 bin tonu aşkın kırmızı et üretiyor. Yıllık et üretimi yıldan yıla büyük oranlarla artmasına rağmen, iç piyasada kırmızı et fiyatlarının aşırı oranlarla artması dikkat çekiyor. Tüketicilerden elen tepkiler üzerine hükümet, piyasaya müdahale etmeye hazırlanıyor. Ekonomi Bakın Mustafa Elitaş'ın “Et fiyatlarını disiplin için ithale izin vereceğiz” açıklaması, kasap esnafının tepkisine neden olsa da fiyat düzenlemesi bakımından önemli bulunuyor.



ETİN KİLOSU 60 LİRAYA DAYANDI


Çünkü her yıl, belirli mevsimlerde gizli zamlarla fiyatı yukarı çekilen kırmızı etin kilosu 60 liraya dayandı. Et ve Süt Kurumu'nun kesim fiyatları ile kasap ve büyük marketlerin et reyonlarının fiyatları arasında büyük fark var. Et ve Süt Kurumu mağazalarında dana kıymanın kilogram 25.75, dana kuşbaşı 29.40, dana biftek 31.50 iken büyük marketlerin kasap reyonlarında ise dana kıyma 38, dana kuşbaşı 35, dana bonfile 79 liraya kadar çıkıyor.



ÜRETİM ARTTIĞI HALDE FİYATLAR DÜŞMÜYOR


Geçen yılki Kurban Bayramı'nın ardından bir süre durulan kırmızı et fiyatlarının son aylarda arttırılmasına makul bir gerekçe sunulamıyor. Çünkü 2015'in rakamları incelendiğinde Türkiye'nin kırmızı et üretiminin her ay yükseldiği görülüyor. Geçen yılın ilk çeyreğinde 210 bin ton olan üretim, ikinci çeyrekte 261 bin tona çıktı. Üçüncü çeyrekte 380 bin ton olarak gerçekleşen mevsimlik et üretimi yılın son çeyreğinde 402 bine kadar çıktı.



2015'TE YÜZDE 25 ARTIŞ OLDU


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; 2013'te 996 bin ton olan kırmızı et üretim miktarı 2014'te yüzde 21,7 artarak 1 milyon 8 bin tona çıktı. 2015'te ise yüzde 25 civarında artış gösteren Türkiye'deki kırmızı et üretimi 1 milyon 254 bin tona kadar çıktı. Bu kadar büyük üretim artışına rağmen, et fiyatlarının artmasından şikayet eden tüketici, hükümetin ne zaman ithalatın önünü açacağını merak ediyor.



ESK'NIN GÜNLÜK KESİM KAPASİTESİ 20 BİNİ AŞTI


Et ve Süt Kurumu(ESK)'nun Türkiye'nin değişik bölgelerinde on tane et kombinasi bulunuyor. Adana, Ağrı, Bingöl, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Sakarya, Sincan(Ankara), Van, Yozgat'taki kombinalarda hergün binlerce hayvan kesilerek; etleri karkas halinde toplan piyasaya sürülüyor. On kombinanın 2 bin 780'i küçükbaş, 17 bin 700'ü de büyük baş olmak üzere günlük toplam 20 bin 480 hayvan kesim kapasitesi var.



Bosna'dan ithal edilecek


Bakan elitaş'ın bahsettiği yasal izin verildikten sonra Et ve Süt Kurumu, yurt dışından kırmızı et ithalatına başlayacak. Türkiye'nin AB anlaşması gereği Avrupa'dan 20 bin tona yakın bir et ithalatı var. Avrupa'dan alması gereken eti Bosna Hersek'ten almayı tercih eden Türkiye, kardeş ülkeye taahhüt ettiği 15 bin tonun 9 bin tonunu şimdiye kadar aldı. Geri kalan 6 bin tonluk ithalatın da önümüzdeki aylarda alınması planlanıyor.



Et değil besi hayvanı gelsin


Hükümetin aşırı fiyatları dengelemek için et ithalatına hazırlanması kasapların tepkisine neden oldu. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı, dışarıdan ithal et getirilmesinin hem besiciye hem de sektöre zarar vereceğini söyledi. Yardımcı, devletin et yerine, besi hayvanı ithal etmesini önerdi.





#Kırmızı et üretimi
#Mustafa Elitaş
#et üretim
8 yıl önce