|

Vergi indirimi sorunu çözmez

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımın yapısal sorunları çözülmeden ithalat kapılarını açmanın gıda fiyatlarını çok fazla etkilemeyeceğini ve çiftçi ile üretimde sıkıntı oluşturacağını belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/06/2017 Cuma
Güncelleme: 06:55 - 30/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Şemsi Bayraktar
Şemsi Bayraktar

Bayraktar, “Ekonomi Bakanlığının ağırlıklı yönlendirmesiyle alındığını düşündüğümüz bu karardan, üreticimiz ve ülkemiz zarar görmeden acilen vazgeçilmeli” ifadesini kullandı. Bayraktar, yazılı açıklamasında, enflasyonla mücadele amacıyla gümrük vergilerinin canlı hayvan, karkas et, buğday, arpa ve mısırda indirilmesini eleştirdi.

ÜRETİCİYİ VURUR

Bayraktar, kırmızı et üretiminin hızla arttığını, ülkenin çok daha fazla üretim potansiyeli bulunduğunu belirterek, söz konusu Bakanlar Kurulu kararının üreticiyi tedirgin ettiğini bildirdi. İthalatın besilik hayvanla sınırlı kalması gerektiğini savunan Bayraktar, 2016’da karkasa verilen 200 liralık besi desteğinin kaldırılacağına yönelik söylentilerin bulunduğunu ancak bu desteğin devam ettirilmesi gerektiğini belirtti. Bayraktar, şunları kaydetti: "Üreticiyi, üretimden küstürecek veya vazgeçirecek uygulamalardan şiddetle kaçınılmalı.Yerli üreticimiz karkası ortalama 26 lira 80 kuruşa mal ediyor, 28 lira 23 kuruştan satıyor. İthalat korkusu, üreticinin maliyetinin altında karkas satmasına yol açabilir. Sektörde en az parayı kazanan kesim üreticilerimiz; ithalat doğrudan üreticimizi vuracak. Sektöre zarar verecek ama perakende fiyatlarında tersine çok büyük değişikliğe sebep olmayacak, et fiyatlarını düşürmeyecek."

#Vergi
#Türkiye Ziraat Odaları Birliği
7 yıl önce