|

Yolu kısaltıp emisyonu azalttı

Ülker; 2024 yılına yönelik sürdürülebilirlik ilke ve hedeflerini açıkladı. Geçen yıl satın aldığı buğdayın yüzde 80’ini iç piyasadan temin eden Ülker, dağıtım filosundaki düzenleme ile 170 bin kilometre daha az yol kat edip karbon emisyonunu 180 ton azalttı. Bu tasarrufla dünya 4 kez turlanabiliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/05/2016 Salı
Güncelleme: 20:27 - 30/05/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Sürdürülebilirlik ilkelerini ve 2024 hedeflerini “Bu Dünya Bizim” konsepti altında duyuran Ülker Bisküvi, 'Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayımladı. Rapor'da sürdürülebilirlik alanında yapılan çalışmalar ve yatırımlar anlatılıyor. Rapora göre Ülker, geçen yıl satın aldığı buğdayın yüzde 80'ini iç piyasadan temin etti.



HEDEFLERİNE 2024'E KADAR ULAŞMA PLANI


Ayrıca, dağıtım filosundaki düzenleme ile bir önceki yıla göre 170 bin kilometre daha az yol kat edip karbon emisyonunu 180 ton azalttı. Bu da dünyanın çevresinin dört kez daha az dönülmesi anlamına geliyor. Ülker belirlediği hedeflere, 2024 yılına kadar ulaşmayı planlıyor.



6 FABRİKADA 6 MİLYAR LİRA TASARRUF YAPTI


Sürdürülebilirliği toprağın, kullanılan suyun, çiftçinin, çalışanın, tüketicinin, sonuç olarak toplumun mutluluğunu gözetmek olarak gördüklerini belirten Pladis MENAT-CA Bölge CEO'su Mehmet Tütüncü, “Ülker olarak 2015 yılını planlama, uygulama ve yatırımla geçirdik. 6 fabrikamızda yaptığımız iyi uygulamalar ile 6 milyon lira tasarruf sağladık. İlk sürdürülebilirlik raporumuzu yayımlamanın heyecanını yaşıyoruz” dedi. Tütüncü, 2024'e kadar Ülker fabrikalarında 'karbon salım artışı' olmadan büyüme, 'sıfır atık'la üretim, ambalaj fire miktarında yüzde 50 azaltım, esnek ambalajlarda plastik kullanımını yüzde 20 azaltım hedeflendiğini söyledi.



2024'e kadar hedeflenenler


*Birim üretim başına karbon salımlarını yüzde 40 oranında azaltmak.


*Yüzde yüz geri dönüşüm ile düzenli depolama sahalarına sıfır atık göndermek


*Uygun üretim tesislerinde güneş panelleriyle yenilenebilir enerji üretmek


*Esnek ambalajlarda plastik kullanımını yüzde 20 azaltmak


*Koli ve kutularda kâğıt kullanımında yüzde 20 azaltmak


*Salım artışı olmadan büyümek


*Ambalaj firesini yüzde 50 azaltmak


*Enerji verimliliğini yüzde 25 oranında artırmak


*Birim üretim başına su kullanımını yüzde 30 azaltmak


*Personel değişim oranını yüzde 5'ten yüzde 3.5'e düşürmek


*Çalışan memnuniyet oranının yüzde 77'den yüzde 85'e yükseltmek


*Kişi başı eğitim saatlerini yüzde 40 artırmak


*Yaşam Döngüsü Analizi ile ürünlerin hammadde üretiminden atık bertarafına kadar tüm yaşam döngüsünü ve çevresel etkisini azaltmak


*İade hammadde ve ambalaj miktarını yüzde 50 azaltmak


**Tüm yağ ürünlerinde toplam 2 bin ton, unlu mamuller kategorisinde 8 bin ton daha az doymuş yağ kullanmak


Çikolata kaplamalı ürünlerinden 3 bin ton yağ çıkarmak.







Ar-Ge'ye 9 milyon TL yatırım


2015 yılında yapılan çalışmalar sonucunda BİST İstanbul Sürdürülebilirlik endeksine giren ilk gıda şirketi olmanın önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu vurgulayan Mehmet Tütüncü, 2015 yılında bir önceki yıla göre gerçekleştirilen iyileşmeleri şöyle açıkladı: "Enerji kullanımımızı yaklaşık 7.500 MWh azaltarak, 32 bin evin günlük elektrik tüketimi ve 280 bin evin günlük doğalgaz ihtiyacı kadar tasarruf ettik. Su kullanımımızı yüzde 9 azalttık. Birim ürün başına su kullanımımızı ise yüzde 6 düşürdük. Düzenli depolama alanına gönderilen atıkları yüzde 4 oranında azalttık. 100 bin kişinin günlük evsel atık miktarı kadar bir azaltıma denk geliyor. Ar-Ge çalışmalarına 9 milyon TL yatırım yaptık.Fikirlerin toplandığı şirket içindeki Akıl Küpü sistemimize gelen yenilikçi fikirlerde yüzde 30 artış sağladık."


#Bu Dünya Bizim
#Pladis
#Ülker
8 yıl önce