|

Yunanistan faturayı ödeyecek

Türkiye’nin Azerbaycan’dan alıp Yunanistan’a ihraç ettiği doğalgazın fiyatı yüzünden 4 yıl önce Tahkim’e açtığı dava lehimize sonuçlandı. Bakan Yıldız rakamın 100 milyon dolar açıklanmasını beklediklerini söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 17/07/2015 Cuma
Güncelleme: 21:12 - 16/07/2015 Perşembe
Diğer

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dört yıl önce Yunanistan'a açılan tahkim davasının sonuçlandığını açıkladı. Yıldız Paris'te devam edilen davada önceki gün Türkiye lehine karar verildiğini açıkladı. Yıldız, Kayseri Valiliğince Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Salonu'nda gerçekleştirilen bayramlaşma töreni öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Türkiye ile Yunanistan arasında uluslararası tahkimde 4 yıldır devam eden davanın sonuçlandığını ifade eden Yıldız, şunları kaydetti: “Bizim adımıza sevineceğimiz, Yunanistan adına üzüleceğimiz haber vermek istiyorum. Dört yıl önce açtığımız bir tahkim davası vardı. BOTAŞ ve Yunanistan'ın milli şirketi DEPA arasındaydı. Paris'te bu dün sonuçlandı ve Türkiye'nin lehine karar açıklandı. Bundan sonra BOTAŞ ve DEPA'nın yetkilileri kendi aralarında oturacaklar formülü hesap edecekler. Türkiye'nin lehine olan karar rakam olarak da açıklanacak. Bu rakamın da 100 milyon dolarlar civarında olduğunu söylemem lazım.”



Komşu farkı ödemek istemedi


Türkiye, 2007'den 2011'e kadar Azerbaycan'dan satın aldığı doğalgazın bir kısmını Yunanistan'a ihraç etti. Yunanistan'ın doğalgaz ihtiyacının önemli bir kısmını karşıladığı bu alışverişte Türkiye, sadece 2010 yılında ise 660 milyon metreküp doğalgaz ihraç etti. Türkiye ile Azerbaycan arasında geriye dönük fiyat revizyonuna gidilince, Türkiye'nin Azerbaycan'dan aldığı doğalgaz ortalama 120 dolardan yaklaşık 300 dolara çıktı. Türkiye Azerbaycan'a 1,1 milyar dolar ödeme yaparken, Yunanistan'a yaklaşık 300 milyon dolarlık ek fatura çıktı. Faturanın ödenemesi ile Botaş konuyu tahkime taşımıştı.



Özelleştirme sürecek


Yıldız, bir gazetecinin “Aliağa ve Bursa doğalgaz santralleri özelleştirilecek mi?” sorusu üzerine de enerji santrallerinde, özellikle kömür ve doğalgaz santrallerinde özelleştirmeyle alakalı ihalelere çıktıklarını söyledi.Özelleştirme programlarının devam ettiğine dikkati çeken Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:”AK Parti hükumetlerinin bütün icraatları devam ediyor. Yol haritamız neyse devam ediyor. Yeni bir hükümet kurulup o hükumetin iradesinin idaresine kadar. Biz bunu yürütmek zorundayız. Gerek Aliağa'da gerekse Bursa'daki doğalgaz santrallerimizin özelleştirme takvimi açıklanmıştır. Onlarda inşallah özelleştirilecektir.”




#Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız
#Yunanistan
#doğalgaz
9 yıl önce