FED yılın son faiz kararını ne zaman açıklayacak? Faiz indirimi gelecek mi? Piyasalarda beklenti yön değiştirdi

23:06, 16/11/2025, Pazar
Yeni Şafak
FED yılın son faiz kararını ne zaman açıklayacak? Faiz indirimi gelecek mi? Piyasalarda beklenti yön değiştirdi
FED yılın son faiz kararını ne zaman açıklayacak? Faiz indirimi gelecek mi? Piyasalarda beklenti yön değiştirdi

ABD Merkez Bankası (Fed), yılın son faiz kararını açıklamaya hazırlanırken küresel piyasalarda tansiyon giderek yükseliyor. Hükümetin yeniden açılmasıyla belirsizlik bir miktar azalsa da ekonomik veri akışında oluşan boşluk, Aralık toplantısına ilişkin soru işaretlerini güçlendirdi. Para piyasalarında bir dönem güçlü görünen faiz indirimi beklentisi ise son haftalarda belirgin şekilde zayıfladı.

Fed, yılın son faiz kararını 10 Aralık’ta açıklayacak. Hükümet kapanmasının ardından veri akışındaki boşluk ve yetkililerin “temkinli” mesajları nedeniyle Aralık ayında 25 baz puanlık faiz indirimi ihtimali düşerken, piyasalarda gözler tarım dışı istihdam ve enflasyon verilerine çevrildi.


Fed faiz kararı ne zaman?

Fed, yılın son para politikası toplantısını 9-10 Aralık 2025 tarihlerinde gerçekleştirecek. Kritik faiz kararı 10 Aralık Çarşamba günü saat 21.00'de (TSİ) kamuoyuna duyurulacak.


Piyasalar için yalnızca karar değil, toplantı sonrası yayımlanacak ekonomik projeksiyonlar ve Başkan Jerome Powell’ın mesajları da yön belirleyici olacak.


Piyasalarda faiz beklentisi neden zayıfladı?

ABD’de federal hükümetin 43 gün süren tarihî kapanmasının sona ermesi, piyasalarda kısa süreli bir rahatlama sağladı. Ancak kapanma döneminde ertelenen verilerin ne kadar sağlıklı olacağına yönelik tartışmalar sürüyor.


Tarım dışı istihdam raporunun, uzun aradan sonra 20 Kasım’da açıklanacak olması dikkatleri bu veriye çevirdi. ABD Çalışma Bakanlığı, Ekim ayı enflasyon verilerinin (TÜFE) veri toplama sorunları nedeniyle yayımlanamayabileceğini duyurdu. Fed üyeleri ise art arda yaptıkları açıklamalarda yeni bir faiz indiriminin “zor” olduğuna vurgu yapmaya başladı.


Kansas City Fed Başkanı Jeffrey Schmid, enflasyonun hâlâ yüksek olduğunu belirterek ek indirime karşı olduğunu yineledi. Dallas Fed Başkanı Lorie Logan da Aralık toplantısında indirimi desteklemenin “kolay olmayacağını” ifade etti.


Faiz indirimi ihtimali geriledi

Piyasa fiyatlamalarında bir dönem %60’lara kadar çıkan 25 baz puanlık Aralık indirimi ihtimali, son gelişmelerle birlikte %44 seviyelerine kadar geriledi.


Hükümet kapanmasının ekonomik etkisi, veri akışındaki boşluklar ve Fed üyelerinin temkinli söylemleri, bankanın “bekle-gör” politikasına yaklaştığına işaret ediyor.


Yatırımcılar için kritik süreç

Piyasalarda bu hafta teknoloji hisselerindeki satış dalgası sürerken, yatırımcıların odağı açıklanacak istihdam ve üretim verilerinde olacak. Zayıf gelen her veri, Fed’in Aralık ayında faiz indirimine gitme ihtimalini yeniden gündeme taşıyabilir; güçlü veriler ise indirimi daha da zorlaştırabilir.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026