Seçim öncesinde çalışanlara vaat edilen asgari ücret artışı da bu yıl gerçekleştirilecek.
09:52, 01/01/2016, CumaG: Güncelleme: 09:54, 01/01/2016, Cuma
Yeni yılda hayatımızda neler değişecek?
2016 yılından itibaren birçok yeni düzenleme yürürlüğe girecek. Yeni uygulamalar hayatımızda pek çok şeyi değiştirecek. Yeni yılda bazı vergi ve harç bedellerine de zam var.
1 Ocak’tan itibaren asgari ücret, bin 300 lira olacak
Gelecek yılın en önemli gelişmelerinden biri, hiç kuşkusuz Avrupa Birliği ile olan ilişkilerde yaşanacak. Yıllardır sürdürülen müzakerelerde yıl sonuna doğru kritik bir eşik aşılacak.
Üzerinde anlaşılan şartlar yerine getirildiği takdirde Türk vatandaşları, ekim ayından itibaren Avrupa’ya Schengen vizesi almadan gidebilecek.
Yeni çipli kimlikler de 2016’da hayatımıza girmeye başlayacak. Güvenlikli olarak hazırlanan yeni kimlikler, ilk olarak pilot bölge seçilen Kırıkkale’de dağıtılacak.
Yeni düzenlemeyle birlikte ehliyet çeşidi de 9’dan 17’ye çıkacak. Değiştirilecek yaklaşık 25 milyon ehliyet de 80 ülkede geçerli olacak.
Sürücü belgesi harçları ise yeni yılda A sınıfı için 133.70, B sınıfı için ise 402.90 liraya çıkacak.
Yeni yılda motorlu taşıtlar vergisi de zamlanacak.
1 Ocak’tan itibaren pasaport ücretleri de değişecek.
1 yıllık pasaport ücreti yeni yılda 154 liradan 163 liraya yükselecek. Öğrenciler de artık pasaport harcı ödemeyecek.
Yeni zamlardan emlak vergileri de nasibini alacak. Emlak vergisi yüzde 2.79 oranında artacak.
Hazırlanan yeni paketle birlikte muhtarlara yeni yetki geliyor. 2016 yılında muhtarlara evlendirme yetkisi verilmesi planlanıyor.
İstanbul’da yeni yıldan itibaren İstanbul Kart kullanımı da artacak.
Bu yıl otobüslerin yanı sıra minibüs ve taksi dolmuşlarda da kart kullanılması planlanıyor.
1 Ocak’ta bir değişiklik de cep telefonu vergisinde... Cep telefonu başına alınan özel iletişim vergisi yeni yılda 46 liraya yükselecek.
Trafikte kurallara uymamanın cezası da değişecek. Kırmızı ışıkta geçmenin ve hız sınırını aşmanın cezası, 199.5 lira olacak. Alkollü araç kullananlara ise ilk yakalanmada 844 lira ceza var.
