|

17 Aralık silicileri

Hükümete yönelik ‘17 Aralık’ darbe planını hazırlayan beyin takımına bir operasyon daha! Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bakanları dinleyen, EGM KOM Dairesi bünyesinde oluşturdukları yasadışı arşivi ise 17 Aralık sonrası silen 28 polisten 27’si gözaltına alındı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/12/2015 Çarşamba
Güncelleme: 04:53 - 9/12/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

AK Parti hükümetini devirmeyi amaçlayan 17 Aralık darbe girişiminin beyin takımına 22 Temmuz sonrası bir operasyon daha geldi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, 22 Temmuz 2014'te başlatılan 'paralel devlet yapılanması' soruşturması kapsamında, aralarında firari olarak aranan eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun'un da bulunduğu 28 polis hakkında yakalama kararı çıkarıldı. İstanbul, Ankara, Batman, Bilecik, Bolu, Diyarbakır, Erzurum, Kars, Kocaeli, Nevşehir, Şanlıurfa, Tokat ve Van olmak üzere 13 ilde düzenlenen eşzamanlı operasyonlarda, yakalama listesinde isimleri bulunan 28 kişiden 27'si gözaltına alındı.



DARBE BAŞARISIZ OLUNCA


17 Aralık darbe girişiminin projesini çizdikleri ve operasyonların beyin kadrosunu oluşturdukları belirtilen 2 isim, KOM Daire eski Başkan Yardımcısı Osman Balcı ile KOM Daire eski Şube Müdürü Alparslan Çalışkan Ankara'da gözaltına alındı. KOM müdürleri, Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesi başta olmak üzere, çok sayıda bakanı usûlsüz dinletmiş, ardından konuşmaları montajlayarak kendi medya organları aracılığıyla servis etmişti. Gözaltındaki Balcı ve Çalışkan'ın, 17 Aralık darbe girişiminin başarısız olmasının ardından, Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığı'ndaki yasadışı kayıtların tamamını sildikleri öğrenildi. Bu isimlerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ailesinin, bakanların, bakan çocuklarının yurtiçi-yurtdışındaki hareketlerini adım adım izledikleri, 17 Aralık sonrasında ise işledikleri suçları gösteren delillerinin tamamını yok ettikleri tespit edildi.






17 Aralık'ın uygulayıcıları olan tutuklu müdürler Yakup Saygılı ve Nazmi Ardıç'a ilk talimatların Ankara KOM dairesinden verildiği öğrenildi. Darbenin tüm planlarını kuran ve hazırlayan KOM daire müdür ve yardımcılarının, bakan çocuklarına yönelik gözaltılar için İstanbul'a talimat veren isimler oldukları tespit edildi. Dönemin Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç ile Mali Suçlarla Şube Müdürü Yakup Saygılı, çok sayıda yasadışı dinleme sonrası gelen talimatlarla birlikte darbe girişiminin düğmesine basmıştı. Savcılık, Saygılı ile Ardıç'ın da aralarında bulunduğu 10 tutuklu polisin de yeniden ifadesine başvuracak.



Aranıyor


Paralel yapının emniyet ayağına yönelik 22 Temmuz'un devamı niteliğindeki dünkü operasyonda İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube eski Müdür Yardımcısı Yasin Topçu, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire eski Başkanı Mehmet Yeşilkaya ve Başkomiser Mehmet Akif Üner de gözaltına alındı. Topçu ve Üner daha önce 22 Temmuz soruşturması kapsamında da gözaltına alınmıştı. Firari olarak aranan eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun ise mahkemeye belirttiği adresinde bulunamadı. Kayıplara karışan Tosun'un yakalanması için çalışmalar sürüyor.



Gene kızardı


Fetullah Gülen hakkında bir kırmızı bülten talebi de 'askeri casusluk kumpası'ndan geldi. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'nün bir numarası Gülen hakkında kırmızı bülten çıkarılması için Adalet Bakanlığı'na başvurdu. Casusluk kumpasına yönelik şimdiye dek 27 kişi tutuklandı; Gülen ile birlikte 8 kişi hakkında ise yakalama kararı bulunuyor. Gülen hakkında 3 ayrı soruşturmadan daha kırmızı bülten talebi bulunuyor.


#Fetullah Gülen
#fetö
#Alparslan Çalışkan
#Nazmi Ardıç
#Yakup Saygılı
8 yıl önce