|

3 canlı bomba patlamadan yakalandı

Kartal'daki bombalı saldırı sonrası yürütülen operasyonlarda, patlamaya hazır yeni bombaların ele geçirildiğini belirten İstanbul Valisi Muammer Güler, "Bir sanık Yasef Yahya'nın katili olduğunu itiraf etti; 3 kişi ise, canlı bomba eylemi hazırlığı içindeyken yakalandı" dedi.

Yeni Şafak
01:00 - 17/03/2004 Çarşamba
Güncelleme: 17:09 - 24/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

İstanbul Valisi Muammer Güler, Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Derneği'nin Kartal Yakacık'taki şubesine düzenlenen intihar saldırısının ardından başlatılan soruşturmada gelinen son durum hakkında bilgi verdi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın da katıldığı toplantıyla basını bilgilendiren Güler, gözaltına alınan 18 kişinin, yeni canlı bomba eylemi hazırlığı içinde olduklarını söyledi. Güler, "İntihar eyleminin gerçekleştirilmesi akabinde, eylemin aydınlatılmasına yönelik 11 Mart'taki operasyonel çalışmalarda, toplam 18 şahıs gözaltına alınmış olup, 10 kişi DGM'ye sevkedilmiştir. Yakalanan zanlılardan biri, diş hekimi Yasef Yahya'yı öldürdüğünü itiraf etmiştir. Gözaltındaki 2 kişinin de Yahya cinayetiyle ilgili olduklarını tahmin ediyoruz" dedi.

"Bunlar örgüt değil, oluşum"

Vali Güler şöyle konuştu: "Kurdukları oluşum çerçerçevesinde -ki bu bir örgüt olarak görünmüyor, şu anda bağlantıları tespit edilmiş değil- ancak ferdi bir yakınlık, bir beraberlik tarzında şu anda bizim elimizdeki bilgiler, bulgular, yeni intihar eylemleri için plan ve keşif yaparak, eylem aşamasına geldikleri ve bu eylemleri dini motifli radikal bir oluşum kurmak için yaptıklarını beyan etmişlerdir. Olay yerinde patlamaya hazır yeni bombalar ele geçirilmiştir."

"Hedef bir basın kuruluşu"

Bu arada, üst düzey bir emniyet yetkilisi, yakalanan zanlılardan birinin ifadesinde, "bir basın kuruluşuna intihar eylemi hazırlığı içinde bulunduklarını" söylediğini belirtti. Basın kuruluşunun ismini belirtmeyen yetkili, soruşturmanın sürdüğünü kaydetti.

Silahları gösterdi

Vali Muammer Güler Kartal'da yürütülen operasyonda ele geçirilen silahları gösterdi. Malzemeler arasında 1 adet patlamaya hazır boru bomba, 1 adet Browning marka tabanca, 2 adet düzenekli yelek, 1 adet bıçak, 6 adet molotof kokteyli, 1 adet 9 mm çaplı tabanca ve şarjör, 1 adet 7,65 mm çaplı tabanca ve şarjör ve patlayıcı yapımında kullanılan 56 parça laboratuvar malzemesi bulunuyor.

Kartal sanıklarından 3'ü tutuklandı

Kartal saldırısıyla ilişkin gözaltına alınan 10 kişiden 3'ü tutuklandı. İstanbul DGM Cumhuriyet Savcıları tarafından dün ifadeleri alınan 10 zanlıdan 5'i tutuklama talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilirken, 5 kişi serbest bırakıldı. İstanbul 6 No'lu DGM Yedek Hakimliği'nce tekrar sorgulanan 5 zanlıdan Mehmet Şifa Yeşil, ''yasadışı örgüte üye olmak'', İrfan Güneş ile Halim Taş da ''yasadışı örgüte yardım ve yataklık etmek'' suçlarından tutuklanırken, Sinan ve Halis Güneş adlı kardeşler ise serbest kaldı.

  • MEHMET KÖPÜKLÜ / İSTANBUL


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce