|

3 şehide 3 bayrak

Süleyman Şah’ın yeni mekanı Eşme’ye ikinci Türk bayrağı dikildi. Türkiye’ye 253 metre uzaklıktaki türbenin inşaatı tamamlandıktan sonra Süleyman Şah ve iki süvarisini temsilen bayrak sayısı 3’e çıkarılacak. Asker her bayrağın başında 24 saat nöbet tutacak.

Çetiner Çetin
04:00 - 25/02/2015 Çarşamba
Güncelleme: 11:13 - 25/02/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
Şah Fırat Operasyonu ile tahliye edilen Süleyman Şah ve iki süvarisinin naaşlarının defnedileceği Suriye Eşmesi'ndeki türbe inşaatı hızla sürüyor. Yoğun güvenlik önlemleri altında  200 askerin yürüttüğü çalışmaların 3 gün içinde tamamlanması bekleniyor. Sınıra 253 metre uzaktaki yeni türbe Türkiye'den ziyaretçilerin kolaylıkla gidebileceği bir uzaklıkta bulunuyor.

HİLAL ŞEKLİNDE YOL

Süleyman Şah türbesinin taşındığı stratejik bir tepeye kurulan ve yüzü Türkiye sınırına dönük Eşme basına  açıldı. 10 dönüm alan üzerine kurulacak olan yeni Süleyman Şah Saygı Karakolu için bir taraftan mayınlar temizlenirken, diğer tarafından tel örgüler çekiliyor, iş makinaları yeni yollar açıyor. Türbeye açılan yol kavisli ve kolay erişimin sağlanması için yatay şekilde seyrediyor. Türkiye’deki Eşme köyünden bakıldığında hilali andırması planlanan yol için çalışmalar hızlı bir şekilde sürdürülüyor.

HER NAAŞA BİR BAYRAK

Alana Süleyman Şah Saygı Karakolu’ndan getirtilen bayrağın hemen kuzey batısına ikinci bayrak da çekildi. Alınan bilgiye göre naaşların defledilmesi ile birlikte biri çok büyük olmak üzere Süleyman Şah ve süvarilerini temsilen 3 bayrak dikileceği ve her bayrağın başında 1 askerin 24 saat nöbet tutacağı belirtiliyor. Ayrıca türbenin 100 metre uzağındaki bir evin çatısındaki YPG bayrağı konusunda da yetkililer köy ahalisiyle konuşarak türbeye yakın bayrağı alandan indirtti.

KILAVUZA İHTİYACIMIZ YOK

Öte yandan operasyonda bölgedeki çeşitli unsurların yer aldığı iddialarına Şah Fırat Operasyonu’da yer alan bir yarbaydan tepki geldi. “15 gün önce IŞİD vardı şimdi burada PYD var. Operasyoda Kürtçe, Arapça ve İngilizce anons yapılarak uzak durulması istendi. ‘Toprağımızı almaya gidiyoruz’ dedik. O yolu burada görev yapan tüm askerler ezbere biliyor. Eşleri dahi piknik yapmaya giderdi. Dolayısıyla kılavuza ihtiyacımız yok” dedi.

ÜÇ DİLDE ‘BİZ DOSTUZ’ ANONSU

Operasyondan önce bölgedeki IŞİD ve PYD de dahil tüm unsurlara tankların ve askeri araçların geçişi esnasından herhangi bir olumsuzluk istenmediği iletildi. Ayrıca, operasyonda TSK’nın caydırıcılık prensibi dikkate alınarak operasyona katılan askerlere Kürtçe, Arapça ve İngilizce “Biz dostuz kimseye zarar vermek istemeyiz” mesajını anons etmeleri öğretildi.

Arazi 6’dan 10 dönüme çıktı

Önceki Süleman Şah saygı karakolunun bulunduğu alan 6 dönümlük bir araziye tekabül ederken yeni saygı karakolunun yeri 10 dönüm olarak tespit edildi.  Yeni Türkiye toprağı Türkiye sınırına sadece 253 metre mesafe uzaklıkta bulunuyor. 5 tank ve 4 zırhlı taşıyıcısının güvenlik önlemi aldığı yeni Türkiye toprağında 22 iş makinasıyla, 65'i istihkam, 17'si uzman mayın tarayıcı 200’ün üzerinde asker çalışıyor. Alan mayınlardan temizlendi, tel örgüler çekildi.


İnşaat bitince ziyarete açılacak

İlk aşamada geçici oalrak defnedilecek olan Süleyman Şah ve süvarileri, daha sonra 50 metrekare üzerine yapılacak olan yeni Süleyman Şah Türbesi’nin tamamlanmasından sonra ziyarete açılacak. Suriye Eşmesi’nde yapımına başlanan Süleyman Şah Türbesi’nde proje ve teknik alt yapı çalışmaları devam ediyor. Türkiye sınırından Suriye Eşmesi’ndeki tel örgülere kadar 210 metrelik alanda ise yoğun güvenlik tedbirleri dikkat çekiyor. 


KUTSAL EMANETLER DE BURAYA TAŞINACAK


Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen operasyonla uluslararası antlaşmalarla Türk toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolu’ndaki manevi değeri yüksek ecdat yadigarı emanetler, Suriye topraklarında bulunan Suriye Eşmesi Köyü’ne taşınmak üzere yurda getirilmişti. Emanetler, geçici olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı 3. Hudut Alayı 8. Hudut Bölük Komutanlığı’ndaki bir binada oluşturulan türbede muhafaza altına alınmıştı. Yeni yerleşkenin tamamlanması ile kutsal emanetlerde taşınacak.
#Şah Fırat Operasyonu
#Süleyman Şah
#Eşme
9 yıl önce