|

9 günlük raf ömrüyle sebzeler israf olmayacak

Indesit 10 milyon avroluk yeni yatırımıyla ürettiği Hotpoint buzdolabıyla 9 günlük raf ömrünü garanti ediyor. Firma, ozon teknolojisinin kullanıldığı yeni buzdolabıyla, yıllık 8 milyon tonluk sebze- meyve israfını azaltmayı hedefliyor

Sercan Akıncı
00:00 - 19/07/2012 Perşembe
Güncelleme: 22:52 - 18/07/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
9 günlük raf ömrüyle sebzeler israf olmayacak
9 günlük raf ömrüyle sebzeler israf olmayacak

Beyaz eşya üreticisi Indesit, Manisa'daki fabrikasında, sebze ve meyvelerin raf ömrünü 9 güne kadar uzatan buzdolabını üretmeye başladı. Hotpoint markasıyla piyasaya sürülen buzdolabı, yüzde 100 Türk mühendislerinin elinden çıkarken, 17 ay süren Ar-Ge sürecinde toplam 10 milyon avroluk yatırım yapıldı. Ürünün ilk yıl 20 bin adet üretileceğini söyleyen Indesit Company Satış Direktörü Turgay Dağ, "Üretimin yüzde 60'ını Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerine ihrac edilmeye başlanacak. Şimdiden yüksek rakamlarda siparişler gelmeye başladı. Ürün sayesinde hanelerdeki israf ciddi anlamda önlenmiş olacak" diye konuştu.

TÜRK TÜKETİCİSİ DÜŞÜNÜLDÜ

İndesit Company Türkiye Satış Direktörü Turgay Dağ, ürünün Ar-Ge sürecinde 60 Türk mühendisinin görev aldığını belirterek, şunları söyledi: "Ürün tamamladığında Indesit merkezinde de çok beğenildi. Avrupa'ya giden ürünlerin çoğu burada üretiliyor. Şu anda da üretimin yüzde 80'i ihrac ediliyor. Ancak Avrupa'daki kriz biraz hızımızı kesti. Bizim Avrupa'ya ihrac ettiğimiz ürünlerin yüzde 30'u İngiltere'ye, yüzde 30'u da İspanya, İtalya ve Yunanistan'a gidiyor. Hepsi krizin göbeğindeki ülkeler. Bu yüzden ihracat anlamında artış olmasa da düşüş de olmayacağını tahmin ediyoruz. "Yeni buzdolabı hakkında bilgi veren Indesit Company Pazarlama Müdürü Marco Falaschetti ise, "Bu ürün tam anlamıyla Türk tüketicisinin ihtiyaçları düşünülerek yapıldı. Türk tüketicisinin alışkanlığı gereği alışverişe çıkıldığında 'çok almak' diye bir gerçek var. Bu yüzden de dolapta israf olan meyve sebze miktarı çok yüksek oluyor. Yeni Hotpoint buzdolabı, bakteri oluşumunu yüzde 90 azaltıyor. Şu anda piyasada 9 gün raf ömrü uzattığını iddia eden başka bir buzdolabı yok. Hotpoint'in yeni buzdolabının en önemli özelliklerinden birisi de, A sınıfı enerjili bir dolaba göre, yüzde 40 enerji tasarrufu sağlıyor olması. Tüketiciler artık mağazalara geldiklerinde hemen 'ne kadar tasarruf ediyor' diye soruyorlar" dedi.


Her yıl milli gelirin 4'te 1'i israf ediliyor

TÜRKİYE İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Aziz Akgül, Türkiye'de her yıl milli gelirin dörtte birinin israf edildiğini belirterek, şunları söyledi: "Türkiye'de yılda 250 milyar TL'lik israf yapılıyor. Eğer ki bu kadar israf yapılmasa şu anda Türkiye'de kişi başına düşen milli gelir 30 bin doları bulurdu. Gıda israfında en başı meyve ve sebze çekiyor. Hemen ardından da restoranlarda ve davetlerde kalan, atılan yiyecek içecekler geliyor. Türkiye'de yıllık 8 milyon ton meyve sebze israfı yapılıyor. Aslında çok küçük hamlelerle bu israflar en az yarı yarıya düşürülebilir.”



12 yıl önce