|

AB liderlerine çağrı

Avrupa Birliği ara zirvesi dün başladı. AB Komisyonu'nun dış ticaretten sorumlu temsilcisi Pascal Lamy, AB liderlerini Türkiye'ye karşı olan sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.

Yeni Şafak
01:00 - 26/03/2004 Cuma
Güncelleme: 14:47 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Başbakan Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt tarafından Avrupalı liberallere verilen öğle yemeğine katıldı. Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları ara zirvesine katılmak için Başbakan Erdoğan önceki akşam Türkiye'den Brüksel'e gelirken, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Kıbrıs'la ilgili dörtlü görüşmelere katılmak üzere gittiği İsviçre'nin Burgenstock'tan Brüksel'e geldi.

Zirve yemeğine, Verhofstadt, Erdoğan ve Gül ile birlikte AP Başkanı Pat Cox, AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen'ın yanı sıra diğer ülke liderleri katıldı.

Türkiye'ye destek

Bu arada, AB Komisyonu'nun dış ticaretten sorumlu temsilcisi Pascal Lamy, AB liderlerinin, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine başlanması konusunda üzerlerine düşen sorumluluğu üstlenmeleri gerektiğini söyledi. Lamy, Le Figaro gazetesine verdiği demeçte, AB'nin, 60'lı ve 90'lı yıllarda Türkiye'nin üyelik hakkı olduğuna ilişkin iki kez taahhütte bulunduğunu hatırlattı. Helsinki Zirvesi'nde Türkiye'nin adaylığına "evet" diyen AB liderlerini, daha sonra bu tavırlarının arkasında yeteri kadar durmamakla suçlayan Lamy, "Artık herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesinin zamanı geldi" dedi. AB Komisyonu'nun Türkiye ile müzakerelerin başlaması konusunda ekim ayında görüş belirteceğini hatırlatan Lamy, "Bu zor olacak. Sadece teknik değil, AB'nin geleceği konusunda yapılacak siyasi tartışma da çok önemli" ifadesini kullandı.

  • BRÜKSEL


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce