|

Abdurrahman Hoca Hakk'a yürüdü

Reis-ül Kurra Abdurrahman Gürses Hocaefendi 93 yaşında vefat etti. Abdurrahman Hocaefendi kıraat ilminde dünyanın sayılı hocaları arasında yer alıyordu.

Yeni Şafak
00:00 - 11/08/1999 Çarşamba
Güncelleme: 12:29 - 16/05/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Reis-ül Kurra Hendekli Hacı Hafız Abdurrahman Gürses Hocaefendi dün vefat etti. Bir süredir evinde tedavi edilen Gürses Hocaefendi 93 yaşındaydı. Abdurrahman Gürses Hocaefendi 83 yıldır kıraat ilmiyle uğraşıyordu. 7 yaşında hafız olan Gürses Hoca 40 sene İstanbul Beyazıt Camii İmamlığı ve Kur'an-ı Kerim Muallimliği yaptı. Emekliliğini istedikten sonra Haseki Eğitim Merkezi'nde Kur'an-ı Kerim Muallimliği yaptı. Binlerce talebe yetiştiren Gürses Hoca'nın vefatı büyük bir üzüntüyle karşılandı. Kıraat ilminde önemli bir yeri olan Gürses Hocaefendi, kıraat ilminde bir mertebe olan 'Aşere Takrip Tayyibe'de dünyanın en gözde hocaları arasında yer alıyor. Sadece Haseki Eğitim Merkezi'nde Aşere Takrip Tayyibe'de kendisi gibi okuyan 126 talebe yetiştiren ve icazetname veren Gürses Hoca ayrıca Beyazıt Camii İmamlığı döneminde de binlerce talebe yetiştirdi. Oldukça mütevazı bir yaşam süren Gürses Hocaefendi Kur'an'a ve kıraat ilmine olan sadakatıyla takdir toplayan bir insan olarak tanınıyor.

Ömrü çilelerle geçti

Gazeteci-yazar araştırmacı Sadık Albayrak, Gürses Hocaefendi'nin Türkiye'de Hafız-ul Kurra halkasının son temsilcisi olduğunu vurgulayarak., "Mükemmel bir insandı. Yekta sahibiydi. Yılarca, çocukluğumuzdan beri onun sesiyle Kur'an'ı dinledik, huzur bulduk. Hayatı boyunca ömrü çilelerle geçti" dedi "Cumhuriyetin ilk yıllarında ortaya çıkan Menemen olayında hiçbir dahli olmadığı halde genç bir hafız iken İstanbu'dan Menemen'e götürülerek, ezaya ve cefaya maruz kaldı. Yeri doldurulamayacak bir insan. Kur'an okutmanın yasak oduğu dönemlerde köşesine çekilip binlerce talebeye Kur'an okumayı öğretti" dedi.

Bilinci Kur'an'a açıktı.

Ayasofya Camii İmamı Mahmut Toptaş Hoca da Gürses Hoca'nın vefatından dolayı büyük bir üzüntü duyduğunu belirterek, "Tek tesellimiz yüzlerce talebe yetiştirmiş olmasıdır. Mehmet Sevinç, Ramazan Pakdil gibi hocalarımız ve geçen sene trafik kazasında yitirdiğimiz İsmail Biçer onun talebeleri arasındadır" şeklinde konuştu. Geçen hafta Hocaefendi'yi ziyaret ettiğini söyleyen Toptaş Hoca, "Hastağı ağırlaşmıştı. Kimseyi tanımıyordu. Bilinci sadece Kur'an'a açıktı. Dünyaya gözleri kapalı Kur'an'a açık bir insandı" dedi. Toptaş Hoca, "Kendisi kıraat ilmi icazetnamesinde 40'ıncı ravidir. Bin sene sonra bir kurraya verilen icazetnemede Abdurrahman Hocaefendi'nin ismi 40'ncı ravi olarak zikredilecektir. Kıyamete kadar ismi yaşayacaktır" dedi. Prof. Süleyman Ateş de "İhlaslı ve seçkin bir insandı. Allah rahmet eylesin" dedi. ------- Geri OKU ------------------



-------------------------


 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
25 yıl önce