|

Ağır tahrik

ABD ve Fransa liderlerinin önceki gün Suriye ile ilgili yaptığı açıklamaları değerlendiren Başbakan Yıldırım, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’u sert sözlerle eleştirdi. Trump’ı Suriye’den çekilme kararı konusunda tebrik eden Yıldırım, Macron’un tutumunun ise ağır bir tahrik olduğunu vurguladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/03/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:19 - 31/03/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Yıldırım, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’u sert sözlerle eleştirdi.
Yıldırım, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’u sert sözlerle eleştirdi.

Başbakan Binali Yıldırım resmi ziyaret için bulunduğu Bosna Hersek dönüşü uçakta gazetecilere gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yıldırım, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekileceklerine yönelik sözleri ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un YPG/PKK açıklamalarıyla ilgili önemli mesajlar verdi.

TRUMP’I TEBRİK EDİYORUZ

Yıldırım, gazetecilerin Macron ve Trump’ın açıklamalarının sürpriz olup olmadığı yönündeki sorularına “Vardiya değişimi yapıyorlar; kış vardiyasından yaz vardiyasına geçiş” şeklinde cevap verdi. Trump’ın, sürprizi sevdiğini ifade eden Yıldırım şöyle devam etti: “Dışişleri bizim haberimiz yok” diye bir açıklama yaptı. Yani her zaman olduğu gibi orada kafalar karışık. Bizi bağlayan Amerika Birleşik Devletleri’nin Başkanının söylediğidir, diğerleri teferruata girer. Dolayısıyla Trump’ı bu cesur kararından dolayı Türkiye olarak tebrik ediyoruz. Doğru bir karar vermiştir”

MACRON 2 ÇAM DEVİRDİ

Macron’un yaptığı açıklamanın asla asla kabul edilebilir olmadığını vurgulayan Binali Yıldırım, “İki sefer üst üste çam devirdi. Bir tanesi, önce Afrin işgal edildi dedi; birinci yanlış buydu. Daha onun üzerinden zaman geçmeden SDG heyetini, yani PKK terör örgütünün elebaşlarını Elize Sarayı’nda kabul etti” ifadelerini kullandı. NATO müttefiki olan Fransa’nın tutumunun ağır bir tahrik olduğunu kaydeden Yıldırım bu tavrın kabul edilemez olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuda bir telefon görüşmesinde açık açık bu rahatsızlığımızı ifade ettiğini hatırlatan Yıldırım hangi ülke terör örgütüyle iş tutarsa tutsun ülke güvenliği için, milletimizin can ve mal emniyeti için gereken tedbirlerin alınacağını ifade etti.

FRANSIZ ASKERİ ZATEN SURİYE’DE

Gazeteciler Yıldırım’a Fransa’nın Suriye’ye asker göndereceği yönündeki haberleri inandırıcı bulup bulmadığını da sordu. Bu yönde açıklamalar yapıldıktan sonra düzeltildiğini hatırlatan Yıldırım ise Fransızların zaten Ayn el Arab bölgesinde askeri varlıkları bulunduğunu belirtti. Yıldırım, gelişmelerin ABD ile Fransa’nın Suriye konusunda anlaştığına işaret edip etmeyeceği şeklinde bir soruya karşılık olarak da şunları söyledi: “Şu aşamada onu söylememiz söz konusu değil. Genellikle Avrupa’daki müttefiklerimiz Suriye işinde biraz arka planda, gölgede kaldıklarını düşünüyorlar, ön plana çıkmanın gayreti içerisindeler. Çıkmalarında bir mahsur yok, yeter ki doğru karar versinler, doğru ortaklar bulsunlar”


Dualar Aliya için

Başbakan Binali Yıldırım, Kovaçi Şehitliği’ni ve Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in kabrini ziyaret etti. Yıldırım, Bosna Hersek’te temaslarının son gününde başkent Saraybosna’daki Kovaçi Şehitliği’ne gitti. Başbakan Yıldırım, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic ile Kovaçi Şehitliği’ne çiçek bıraktı. Ardından yürüyerek şehitlik alanındaki Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı İzzetbegoviç’in kabrine geçen Yıldırım, Zvizdic ile buraya da çiçek bırakarak dua etti. Şehitler için Kur’an-ı Kerim okunmasının ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafından dua edildi.


Nerede yüzde 7.4 büyüme var?

Başbakan Yıldırım, gazetecilerin döviz ve faizin yükselmesiyle ilgili sorusunu da yanıtladı. Türkiye’deki ekonomik tablonun gayet güzel olduğunu söyleyen Yıldırım şunları ekledi: “Dünyanın neresinde yüzde 7.4 büyüme var? Bizim 2003’ten beri yıl ortalaması 7.4 olan var mı? Yok. En yüksek büyüme oranlarından biri. 2011 yılından bu yana en yüksek büyüme oranımız. Demek ki bu kadar gürültü, patırtı oluyor, bir de bakıyorsun dünyada G-20 ülkelerini de geride bırakan bir büyüme var. Yani vatandaşın kafasını karıştırmayalım.”

YÜKSELİŞ GEÇİCİ

ABD’nin demir-çelik ürünlerine ek vergi getirdiğini ve sürekli faiz artırdığını hatırlatan Yıldırım şöyle devam etti: “Bunlar tabi ki kurla ilgili, faizle ilgili olumsuz etkiler. Ama bu etkilerin kısıtlı ve geçici bir süre için geçerli olacağını, yani daha doğrusu bu değişimlerin etkisi sınırlı ve geçicidir, bunu herkesin bilmesi lazım. Asıl olan büyümedir, Türkiye büyümeyi 2018’de de sürdürülebilir şekilde devam ettirecektir, 2019’da, 2020’de de devam edecek”

#Binali Yıldırım
#Fransa
#Macron
6 yıl önce