|

Aleviler sevinçli

Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan 2016 Yılı Eylem Planı’nda ilk üç ayda gerçekleştirilecek çalışmalar arasında yer alan 'cemevlerine yasal statü verilmesi' Alevi cemaatinde memnuniyetle karşılandı.

Yeni Şafak ve
06:00 - 13/12/2015 Pazar
Güncelleme: 03:04 - 13/12/2015 Pazar
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 64. Hükümet 2016 Yılı Eylem Planı'nda ilk 3 ayda hayata geçirilecek çalışamalar arasında sayılan 'cemevlerine yasal statü verilmesi', Alevi cemaatince sevinçle karşılandı. Alevi dedesi olan Tunceli Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ali Ekber Yurt, Davutoğlu ile seçimden önce yaptıkları görüşmede, kendilerine iktidara yeniden geldiklerinde 'cemevlerine yasal statüsü' sözünü verdiğini söyledi. Seçimler bitip hükümet kurulduktan sonra hazırlanan eylem planında bu konunun da yeralmasından büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Yurt, şunları kaydetti:



'EVLAD-I RESUL' ŞARTI


“Olması gereken bir konuydu, 90 yıllık cumhuriyet tarihinde çok geç kalınmış, çözümü çok geç ele alınmış bir konu. Çünkü bir ülkede hukuktan, eşit yurttaşlıktan bahsediyorsanız, bir inanç mensubu veya bir vatandaş, devletin bütün imkanlarından vergi verdikten sonra faydalanıyor, bir kesim faydalanamıyorsa bu bir ayrımcılıktır. Faydalanmayan açısından incitici bir olaydır. Şimdi biz bunu gördük sevindik, inşallah sonuçlanır. Alevi dedelerine maaş bağlanmasından da bahsediliyor. Bu noktada devletin kimi 'Alevi dedesi' olarak tanıyacağı konusu önemli. Devlet, 'dedeyi' tanıyıp maaş vereceği zaman direkt 'Evlad-ı Resul' olma şartı araması gerekiyor. Dedelik hassas bir konu. Bir Sünni canı yetiştirip getirip 'dedelik' veremezsiniz veya Aleviler içerisinde 'Evladı Resul' olmayan birini de getirip dede olarak tayin edemezsiniz. Biz bununla ilgili önerilerimizi sunmuştuk, inşallah o öneriler doğrultusunda sorun çözülecektir. Çözülürse bu toplumun yıllarca incitilmiş bir kesimi belki de bu saatten sonra en azından gönlü yeniden kazanılabilir, gönlü hoş tutulabilir.”


#Ahmet Davutoğlu
#Aleviler
#2016 Yılı Eylem Planı
#Alevi cemaati
8 yıl önce