|

Anadolu’da yüzlerce toplu mezar var

Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu, 1915 olaylarıyla ilgili olarak zamanında 30’a yakın ülke arşivinde çalışma yapıldığını ve 100 binden fazla belge toplandığını söyledi. Halaçoğlu, “23 ayaklanma başlatan Ermeniler 518 bin kişiyi öldürdü. Hepsi arşiv kayıtlarıyla belgelendi. Anadolu’da yüzlerce toplu mezar var” dedi.

Aybike Eroğlu
00:38 - 30/04/2021 Cuma
Güncelleme: 00:42 - 30/04/2021 Cuma
Yeni Şafak
Halaçoğlu, ülke genelinde 23 ayaklanma başlatan Ermenilerin 518 bin kişiyi öldürdüğünü söyledi.
Halaçoğlu, ülke genelinde 23 ayaklanma başlatan Ermenilerin 518 bin kişiyi öldürdüğünü söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın sözde Ermeni soykırımı söylemini dillendirmesinin yankıları sürüyor. Türk Tarih Kurumu Eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, 30’a yakın ülke arşivinde bu meseleyle ilgili araştırma yaptıklarını, bu söylemi doğrulayan hiçbir bilgiye rastlamadıklarını kaydetti. Yeni Şafak’a konuşan Halaçoğlu, “2001 yılında Ecevit’in imzasıyla Asılsız Soykırımla Mücadele Kurulu oluşturuldu. Devlet Bahçeli kurulun başkanıydı. O süreçte yabancı arşivlerin araştırılması için teklifte bulundum. Kabul edildi, çalışmaya başladık. Amerika, Almanya, Avusturya, Fransa, Rusya’da 2, İngiltere ve Milletler Cemiyeti’nde 1 kişi, İran’da Azerbaycan Türk’ü bir arkadaşı görevlendirdik” dedi.

ŞİFRELİ YAZIŞMALAR

4 ay içinde tüm arşivlerin taranıp belgelerin elde edildiğini aktaran Halaçoğlu, şu bilgileri verdi: “Belgeleri çıkarmamıza engel olmamaları gerekiyordu. Telefon dinlemelerine takılmamak için maille haberleştik. Maillerde birtakım şifreler kullandık. Mesela Ermeni yerine ‘arkadaş’ dedik. Belgelerin bulunması sürecinde sürekli haberleştik. Ekipler yurda döndüğünde 5 kişi Sürgün ve Göç isimli bir kitap hazırlandı, Türk Tarih Kurumu’nda bastık. Kitabı kim alırsa kayıt altına alıyorduk, basımın ilk haftasında ABD kitaptan 28 tane aldı. Bu kitaptan sonra CIA Türkiye Direktörü randevu talep etti ve konferanslarımızı takibe aldı. Ruslarla görüşerek 3 bin dolar karşılığında Taşnak arşivine ait 3 bin 200 muazzam belge elde ettim.”


ŞEHİR ŞEHİR KAYIT ALTINDA

Cenevre Milletler Cemiyeti’nden alınan bir belgeye dikkat çeken Halaçoğlu, “Amerikan Ortadoğu Yardım Kuruluşu ve İngiliz İstanbul Büyükelçiliği tarafından 1921-1922 arasında dünyadaki Ermenileri inceleyen bir araştırmaya ait bu belge 22 Kasım’da BM’ye sunulmuş. Belgenin hem ABD versiyonu, hem de Cenevre’de İngilizce, Fransızca olarak düzenlenmiş versiyonları bizde mevcut. Belgede diyor ki, ‘Dünyada 3 milyon 4 bin Ermeni var. Bu Ermenilerin 817 bin 873’ü Türkiye’den göç eden Ermeniler. Güçlü kuvvetli Ermenilerle birlikte kadın ve çocuklardan oluşan en az 95 bin Ermeni, Müslüman kimliğiyle Kemalist Türkiye’de yaşamaktadır.’ Yukarıdaki rakama dahil değildir. Belgede şehir şehir yaşayan Ermeniler kayıt altına alınmış” şeklinde konuştu.

Ermeniler 518 bin kişiyi katletti

Ermenilerin Bursa, Ankara, İzmir’in aralarında bulunduğu telgraf ve ikmal noktaları başta olmak üzere ülke genelinde 23 farklı yerde ayaklanma başlattıklarını anlatan Halaçoğlu, şunları söyledi: “Ermenilerin 518 bin 302 kişiyi öldürdüğü arşiv kayıtlarıyla belgelendi. Ermeni çeteleri daha tehcir kararı alınmadan 1914-1915 Mayıs arasında 128 bin kişiyi katletti. Eski Anadolu evlerinde tahta kepengler vardı, çocukları oraya çivilemişler. İşkence yüzünden çocuk bas bas bağırırken, annesinin memesini kesip ağzına tıkamışlar. Anadolu’da tespit edilen yüzlerce toplu mezar var. Bitlis’te çok büyük toplu mezar yeri var. Anasının kucağında daha iki dişi olan bebeği öldürmüşler. Anne çocuklarına sarılmış, iki taraflı şişlemişler. Bunları gördükçe insanın psikolojisi bozuluyor. Sadece Iğdır’da 21 köyde katliam yapıldı. Katledilen insanlar, zarar verilen mallar her şey kayıt altında.”

Biden’ın yaptığı nefret suçu

Biden’ın sözlerinin nefret suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini aktaran Halaçoğlu, soykırım iddiaları mahkeme kaydına dayanmıyor. Biden’a dava açılmalı. Bu vakitten sonra Batılıların yaptığı soykırımları ders kitaplarına ders olarak koymalıyız” dedi.

#Ermeni
#Anadolu
#1915 Olayları
3 yıl önce